Allmänning

Vad gor jag om min moped gar fortare an 45?

Vad gör jag om min moped går fortare än 45?

Bästa sättet att kontrollera den är att provköra mopeden, då märker du om den går att köra fortare än 45 km/tim. Dessutom är det olagligt att köra trimmat, mopeden blir i princip en oregistrerad motorcykel. Och om det är du som förälder som äger mopeden, så är det du som har ansvaret.

Hur vet man att mopeden är trimmad?

Om du kör omkull kan du få allvarliga och i många fall bestående skallskador. Händer, knän och armbågar är andra utsatta kroppsdelar som är viktiga att skydda. Enligt NTFs enkätundersökning av 15-åriga mopedförare 2015 går 64 procent av mopederna fortare än 51 km/tim – de är alltså trimmade.

Är det olagligt att ha en blackbox?

en blackbox är inget trim, så själva boxen är inte olaglig. Olagligt använda med trimm, dock ej utan.

Hur fort går en otrimmad moped?

Två av tre otrimmade mopeder går snabbare än de 45 kilometer i timmen som de är godkända för. Det är trafiksäkerhetsorganisationen NTF som har gjort undersökningen och där är de oroliga över det resultatet.

Vad räknas en trimmad moped som?

En trimmad moped räknas i regel som ombyggd till lätt motorcykel. Straffet är böter (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott). Av såväl Åklagarmyndighetens bötespraxis som vid en kontroll av hur domstolarna brukar döma är straffet i normalfallet 30 dagsböter.

Vad gör en black box moped?

Det finns flera olika modeller ut av blackbox eller varvtalsbegränsare som är ett annat namn för dom. Det som blackbox gör är att den stryper varvtalet du ställt in när du slår på den. Hastigheten den stryper i beror på vilket varvtal du ställer in den i. Mera om det kommer sen.

Hur gör man en moped laglig?

När det gäller EU-moped kan det bli fråga om en fullständig registreringsbesiktning. Då kostar det att få ett intyg som man tar med sig till bilprovningen + att det kostar att göra själva registreringsbesiktningen. Man kan alltså säga att det blir dyrare att köra trimmad EU-moppe.

Share this post