Ny

Vad ar likvardig betygssattning?

Vad är likvärdig betygssättning?

Förutsättningar för likvärdiga betyg Rektor ska ge skolans lärare förutsättningar att säkerställa att deras bedömningar och betyg är likvärdiga. Det handlar bland annat om att rektor har system för uppföljning och analys av lärarnas bedömningar, såväl i årskurser som har betyg som årskurser som inte har det.

Är betygssättning myndighetsutövning?

Betygssättning är en myndighetsutövning och ett betyg går inte att överklaga. Däremot kan rektorn rätta ett betyg som innehåller ett uppenbart fel, till exempel att fel betyg skrivits in i betygskatalogen av misstag.

Vem ansvarar för betygssättning?

Det är rektorns ansvar att betygssättning sker enligt lag och förordning. Därför bör rektorn i samband med tjänstefördelningen organisera för detta utifrån vilka lärare som behöver medbedömare och för de som ska vara medbedömare.

Vad är ett policy problem?

Policy kan beskrivas som ett tillvägagångssätt för att lösa ett problem och det antas ofta att policys är en bra sak just eftersom de ska lösa problem. Det finns antaganden om att policyer existerar bara för att det finns problem att lösas.

Vad är problemet Bacchi?

Bacchi påstår att det skapas antagande om att det finns sociala- och ekonomiska problem som behöver formuleras via tydliga lagar, regler och formuleringar men som inte ifrågasätter problemet (2009: 17,19). WPR har också till syfte att upptäcka tystnad (Bacchi, 1999: 11).

Måste alla kunskapskrav vara uppfyllda?

Den tidigare betygsmodellen var en kompensationsmodell, där svagare områden till viss del kunde kompenseras av starka. Nu gäller att samtliga delar av kunskapskraven, för betygsstegen A, C och E, måste vara uppfyllda för att respektive betyg ska vara nått.

Vad är Kamratbedömning?

I syfte att stärka elevens egen förmåga till bedömning kan kamratbedömningvara ett hjälpmedel. Vid kamratbedömning ser eleverna fler exempel på hur uppgifter kan lösas vilket kan stödja deras förståelse för kunskapskraven och förmåga att urskilja skillnader i kvalitet mellan olika arbeten.

Vad är kunskapskraven?

I varje ämne och kurs finns det också kunskapskrav. De talar om vad en elev behöver kunna för att få ett visst betyg i ett ämne. Betygsskalan har fem godkända steg E, D, C, B och A. Betygen A, C och E sätter läraren när de kunskaper som eleven visar motsvarar det som beskrivs i kunskapskraven för respektive betygssteg.

Varför Sambedömning?

Att sambedöma med kollegor skapar trygghet för lärare i svåra bedömningsfrågor. Det bidrar också till att likvärdighet och rättssäkerhet för eleven stärks. För organisationens del innebär sambedömning i bästa fall ett kollektivt lärande och en gemensam inriktning i arbetslaget.

Share this post