Ny

Vad innebar inkludering exkludering?

Vad innebär inkludering exkludering?

Normer presenteras sällan och tas inte upp vid terminens start eller kick-off. För att förstå ett ord som inkludering så måste vi förstå vad dess motsats, exkludering, betyder. Att exkluderas i sammanhang på grund av härkomst, utseende, tal eller namn är något som människor råkar ut för varje dag.

Vad betyder Exkudera?

Ordet exkludera är en synonym till undanta och utelämna och kan bland annat beskrivas som ”utesluter”. Ordet är motsatsen till inkludera. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av exkludera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad menas med social exkludering?

Social exkludering är ett teoretiskt begrepp, vilket beskriver en process inom samhället, med utgångspunkt i att individer kan delas upp i två mer eller mindre distinkta grupper; de som är uteslutna och de som är inkluderade.

Vad är Salamancadeklarationen för något?

I Salamancadeklarationen (2001) går man längre än att tala om en gemensam och sammanhållen skola för alla barn. Här är principen för den integrerade skolan att alla barn ska undervisas till- sammans, närhelst det är möjligt oberoende av eventuella svårigheter eller inbördes skillnader (s 16).

Vad är Salamancadeklarationen och hur används den?

Salamancadeklarationen antogs den 10 juni 1994 i Salamanca i Spanien. 300 deltagare som representerade 92 regeringar och 25 internationella organisationer deltog. Man träffades för att skapa en överenskommelse om att elever i behov av särskilt stöd skulle få en utbildning tillsammans med andra barn i sin egen miljö.

Är Salamancadeklarationen ett styrdokument?

Slee anser att Salamancadeklarationen är det enskilt viktigaste internationella dokumentet inom det specialpedagogiska området (Slee, 2014). Han menar att deklarationen har påverkat utformningen av styrdokument och lagstiftning i många länder för att underlätta inkludering (jmf. Rix, 2013b).

Share this post