Ny

Vad behover man for betyg for att bli lastbilschauffor?

Vad behöver man för betyg för att bli lastbilschaufför?

Inga förkunskaper behövs. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både personbil, lastbil och lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.

Hur lång utbildning lastbilschaufför?

Utbildningens längd varierar något, mellan 22–25 veckor, beroende på tidigare erfarenheter och färdigheter. Utbildningen finansieras av Arbetsförmedlingen som är även står för din ersättning. Efter genomgången utbildning har ni behörighet för lastbil samt lastbil med tungt släp.

På gymnasiet är det inriktning Transport på FT som man söker http://www.gymnasieguiden.se/program/FT/transport om man vill bli lastbils- eller busschaufför. Behörighet är (som till alla yrkesprogram) – godkända betyg i svenska, engelska, matte + i 5 andra valfria ämnen.

Varför bli lastbilschaufför?

Vad är det som gör att du trivs så bra som lastbilschaufför? – Alla som kör lastbil säger det med stolthet. Det är ett yrke som kräver en arbetsmoral och en pliktkänsla som många jobb inte gör. Du får en enorm frihet under ansvar, gör du ett bra jobb slipper du se en chef på flera veckor.

Vilket gymnasium behöver man så att man kan bli lastbilschaufför?

Gymnasiet – Fordons- och Transportprogrammet, inriktning Transport. För dig som är i ålder att söka gymnasieutbildning finns Fordons- och Transportprogrammet, inriktning Transport. På utbildningen kommer du lära dig trafikkunskap, transportsystem och logistik.

Vad krävs för att bli yrkesförare?

Man måste med godkänt resultat genomgå en YKB grundkurs, 140 eller 280 timmars utbildning, beroende på förarens ålder, för att få arbeta som yrkeschaufför som utför gods- eller persontransporter med tung lastbil eller buss. Grundläggande gymnasieutbildning ges på Fordons- och transportprogrammet.

Hur länge jobbar lastbilschaufförer?

Därför har man tagit fram regler och restriktioner hur lång tid en förare får köra åt gången. De får köra högst 9 timmar per dag eller 56 timmar per vecka. Var 4,5 timme måste de ta en rast på minst 45 minuter.

Share this post