Populära

Vilka formkrav galler for anstallningsavtal?

Vilka formkrav gäller för anställningsavtal?

I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Man kan alltså avtala om en anställning både muntligt och skriftligt. Som arbetsgivare är du däremot skyldig att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.

Att ingå anställning. I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Det innebär att ett anställningsavtal kan komma till stånd dels skriftligt och muntligt men också genom konkludent handlande.

Vilket anställningsavtal gäller?

Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta. Informationsplikten gäller inte för anställningar som är kortare än tre veckor.

Vem skriver anställningsavtal?

Innan en anställning påbörjas bör det finnas ett skriftligt anställningsavtal som är undertecknat av både arbetsgivaren och den som ska anställas. Det gäller även vid visstidsanställning. Om din arbetsgivare omfattas av ett kollektivavtal, måste du ta hänsyn till de anställningsvillkor som regleras där.

Vad är ett anställningsavtal?

Ett anställningsavtal är ett avtal mellan dig som arbetsgivare och den anställda. Anställningsavtalet kan vara muntligt, men vissa väsentliga delar måste du lämna skriftligt.

Vad gäller anställningsavtalet?

Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen. Innan en anställning påbörjas bör det finnas ett skriftligt anställningsavtal som är undertecknat av både arbetsgivaren och den som ska anställas. Det gäller även vid visstidsanställning.

Vad är reglerna om olika anställningsformer?

Reglerna om olika anställningsformer finns i lagen om anställningsskydd, LAS. Vikariat används för att ersätta en arbetstagare som är frånvarande, eller för att i vissa fall fylla en vakans i väntan på att en person rekryteras till tjänsten.

Share this post