Trendig

Hur vet man om man har ebola?

Hur vet man om man har ebola?

Symtom och komplikationer Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar i huden och inre organ. Dödligheten varierar men har beräknats ligga mellan 50–90 procent vid utbrott i drabbade afrikanska länder.

Är ebola utrotat?

Det har inte rapporterats fler fall sedan dess och den 17 mars 2016 förklarades landet ebolafritt för andra gången. I efterdyningarna av utbrottet fokuserar vi på att bistå människor som överlevt ebola med vård.

Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar i huden och inre organ. Dödligheten varierar men har beräknats ligga mellan 50–90 procent vid utbrott i drabbade afrikanska länder.

Vad händer i kroppen när man har ebola?

Många av dem som drabbas av ebola eller marburg utvecklar snabbt influensaliknande symptom med hög feber, matthet, huvudvärk, halsont samt mag- och muskelsmärtor. Symptomen uppträder från 2 till 21 dagar efter smittotillfället. Detta följs av kräkningar, diarré, utslag samt lever- och njursvikt.

Finns det vaccin för ebola?

Vaccinet har godkänts av WHO som säkert och effektivt. Tack vare vaccinlagret kommer vi att kunna begränsa framtida utbrott av ebola, genom att snabbt leverera vaccin till länder och befolkningar som löper risk att smittas.

Kan man bli frisk från ebola?

Intensivvård på sjukhus hjälper kroppen att klara av sjukdomen. Det ökar chansen att överleva. Det finns ingen behandling mot själva sjukdomen. Det finns ett vaccin som kan begränsa utbrott av sjukdomen, men det används än så länge bara under vissa omständigheter.

Hur farligt är ebola?

Ebola är en farlig sjukdom och det finns ingen bevisat effektiv behandling. Dödligheten under de senaste utbrotten har legat mellan 40–60 procent. Däremot är sjukdomen inte så smittsam som man kan tro när man ser den omfattande skyddsutrustningen som vårdpersonalen bär.

Hur stor är dödligheten i ebola?

Sjukdomen har fått sitt namn av Ebolafloden i Demokratiska republiken Kongo (dåvarande Zaire) där sjukdomen upptäcktes 1976. Ca 20 mindre utbrott finns tidigare rapporterade från landsbygden i centrala Afrika med en dödlighet som varierat mellan 25 och 88 %. Oftast har utbrotten klingat av inom några månader.

Share this post