Populära

Vad ar varseltid?

Vad är varseltid?

Vad betyder varseltid? Varseltid betyder tid mellan besked och avsked.

Är varsel till Arbetsförmedlingen offentlig handling?

11 § punkt 1 OSL). Här framgår det alltså att huvudregeln för uppgifter inom Arbetsförmedlingens verksamhet omfattas av sekretess, om det inte framgår tydligt att uppgifterna kan delas ut utan att någon lider skada av det.

När lägga varsel?

Varsel om uppsägningar innebär att arbetsgivaren vid arbetsbrist varslar dels Arbetsförmedlingen, dels den fackliga organisationen. Enligt främjandelagen ska arbetsgivaren lämna skriftligt varsel till Arbetsförmedlingen senast två månader före en driftsinskränkning om minst fem anställda kommer att sägas upp.

Hur räknar man ut nystartsjobb?

Ersättningsbeloppet motsvarar minst två arbetsgivaravgiften för den del av månadslönen som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete. Vid deltid minskar stödet proportionellt. Det innebär att när du erbjuder en anställning på 50 procent beräknas ersättning på den del av lönen som är upp till 10 000 kr.

När ska arbetsgivaren varsla?

3 När ska arbetsgivaren varsla? En arbetsgivare med 5 till 25 varslade inom samma län ska skicka in varslet senast två månader före uppsägningarna. Vid 26-100 varslade ska det ske fyra månader före. Och vid 100 eller fler är det senast ett halvår före.

Hur fungerar extratjänster?

En extratjänst innebär att en arbetssökande arbetar hos dig inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor. Du får en extra resurs som erbjuds en vanlig anställning samtidigt som du får ekonomisk ersättning. På samma gång hjälper du den arbetssökande att komma in i arbetslivet.

Hur länge ska löneuppgifter sparas?

Löneuppgift. Löneunderlag bör sparas i 10 år, vilket grundar sig i att en obestridd lönefordran preskriberas efter 10 år. Det kan vara värt att notera att bokföringslagens krav är sju år.

Hur länge arkivera avtal?

Hur länge behöver avtal arkiveras? Grundregeln är att bokföringsmaterial ska arkiveras i sju år. Men regeln för arkivering avtal är inte att de ska arkiveras i sju år efter att de undertecknades, utan de ska arkiveras i sju år efter de slutade gälla.

Hur långt är ett varsel?

Om du säger upp en anställd så gäller alltid minst en månads uppsägningstid. Uppsägningstiden kan vara längre, beroende på hur länge personen varit anställd i ditt företag eller vad som står i kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal så gäller Lagen om anställningsskydd (LAS).

Vad är varsel och permittering?

Men vad är egentligen skillnaden mellan att varsla, permittera och att behöva säga upp någon? Permittering innebär att arbetsgivaren befriar personalen från arbete, utan att de sägs upp. Huvudregeln är då att den permitterade ska ha full lön.

Hur länge bör man arkivera löneunderlag mm?

Enligt den svenska bokföringslagen måste ett företags löneunderlag sparas, det vill säga arkiveras, i minst sju år efter det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Men då en lönefordran preskriberas först efter tio år, bör löneunderlag således sparas tills preskriptionen löpt ut.

Måste man spara betalda fakturor?

Allt som du använder som underlag när du deklarerar måste du spara i sex år. Om du renoverat badrummet är det viktigt att spara kvitton och fakturor så länge du äger bostaden. När du säljer bostaden måste du kunna bevisa vilka kostnader du haft eftersom att det kan påverka reavinstskatten.

Share this post