Ny

Hur raknas sjuklon vid permittering?

Hur räknas sjuklön vid permittering?

Sjuklön ska beräknas på den lön som skulle ha betalats ut om den anställde arbetat. Och avdraget vid t ex sjukfrånvaro ska göras från den lön som skulle ha betalats ut om den anställde arbetat.

Hur beräknas sjuklön vid korttidsarbete?

Om den anställde blir sjuk under pågående korttidspermittering och ska arbeta deltid bedömer Försäkringskassan arbetsförmågan utifrån den omfattning som hen skulle ha arbetat under korttidsarbetet. Stödet för korttidsarbete från Tillväxtverket fortgår då enligt ursprunglig plan och behöver inte justeras.

Hur påverkas SGI av permittering?

Vad händer med min sjukpenninggrundande inkomst (SGI) när jag korttidsarbetar? Du som korttidsarbetar hos en arbetsgivare som kan få statligt stöd för detta får ha kvar den SGI du hade innan korttidsarbetet började. Det betyder att din sjukpenning beräknas på den lön du hade innan korttidsarbetet.

Varför har arbetsgivaren blivit permitterad?

På grund av Corona-viruset (Covid-19) permitterar nu en del arbetsgivare sina anställda. Det innebär att arbetsgivare kan minska arbetstid och lön medan anställningen i övrigt fortsätter som vanligt. Om du har blivit permitterad kan du inte ses som arbetslös.

Har en permitterad anställd rätt till samma lön?

Vanligtvis har en permitterad anställd rätt till samma lön som han eller hon har vid arbete. med ett nytt förslag som innebär att arbetsgivare kan låta sina anställda gå ner i arbetstid med upp till 80 procent och staten kommer att stå för den största delen av kostnaden.

Har du misstänkt att din arbetsgivare fuskar för statligt permitteringsstöd?

Om du misstänker att din arbetsgivare medvetet fuskar för att få statligt permitteringsstöd kan du anmäla till Tillväxtverket via deras mejl: [email protected]. Du kan också ringa deras chefsjurist som nås via växeln: 08–681 91 00.

Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?

Arbetsgivaren får normalt inte kräva att du som anställd arbetar mer än den avtalade tiden när du omfattas av korttidspermittering. Om det tillfälligt krävs extra insatser kan permitteringen tillfälligt avbrytas för berörda anställda. Arbetsgivaren ska då rapportera detta till Tillväxtverket vid avstämningen.

Share this post