Allmänning

Hur forebygga sexuella trakasserier?

Hur förebygga sexuella trakasserier?

Föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö är en viktig pusselbit för att förebygga sexuella trakasserier på jobbet. Det handlar bland annat om att kartlägga risker, ha rutiner och riktlinjer och göra klart för alla att ett kränkande beteende inte accepteras på arbetsplatsen.

Hur kan vi arbeta för att behandla alla lika på en arbetsplats?

Alla arbetsgivare måste bedriva ett aktivt arbete med att främja lika rättigheter och möjligheter och förebygga diskriminering. Det görs i samverkan med representanter för arbetstagarna. Oftast innebär det tillsammans med Unionen eller andra fackliga organisationer på arbetsplatsen.

Hur anmäler jag kränkande särbehandling?

Man kan även vända sig till sitt skyddsombud som kan kontakta arbetsgivaren. Skyddsombuden kan göra en framställan till Arbetsmiljöverket om inte bristerna rättas till. Kränkande särbehandling kan också vara en fråga för de fackförbund som organiserar arbetstagarna på arbetsplatsen.

Kan man få sparken för sexuella trakasserier?

Innehåller anklagelserna om kränkningar och trakasserier också brottsliga handlingar som exempelvis våldtäkt, sexuellt ofredande eller sexuellt utnyttjande kan det vara skäl för avsked. Exempelvis kan det vara så att det inte behövs någon skriftlig varning innan en arbetsrättslig process om avsked kan inledas.

Hur hanterar man sexuella trakasserier?

Det här är sexuella trakasserier Om du blir utsatt på arbetsplatsen – säg ifrån till den som trakasserar dig! Prata med ditt skyddsombud eller din chef. Om det är din egen chef som utsätter dig, gå till chefen närmast över honom eller henne.

Hur kan man arbeta med likabehandling?

Likabehandling innebär att alla människor ska ha samma möjligheter till utbildning, jobb och service oavsett deras kön, ålder, ursprung, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Att arbeta med likabehandlingsfrågor i arbetslivet är positivt på många sätt.

Hur kan man arbeta med lika behandling i pedagogisk verksamhet?

Likabehandlingsplanen har uppkommit för att ingen ska behöva känna sig diskriminerad eller kränkt på förskolan/skolan. Alla har samma rättigheter och värde oavsett kön, kultur, bakgrund, sexuell läggning, religion eller funktionshinder.

Share this post