Blogga

Vad betyder imposter Syndrome?

Vad betyder imposter Syndrome?

Det finns nog få framgångsrika människor som inte någon gång har plågats av en känsla att de inte är lika bra som andra tror att de kan vara. Det brukar kallas ”bluffsyndromet” eller ”the imposter syndrome” – en känsla av tvivel på den egna förmågan, även om faktiska framgångar kan bevisa motsatsen.

Hur blir man av med imposter Syndrome?

Underskattar sin egen expertis och känner därför behovet av att ha alla fakta innan hen startar ett projekt. Kommer inte söka ett jobb om hen inte möter de exakta kriterierna och undviker att prata på möten eller ställa frågor på föreläsningar av rädsla att framstå som osmart. Det naturliga geniet.

Är jag en bluff?

Bluffsyndromet – eller ”the impostor syndrome”, som det heter på engelska – är ett begrepp som myntades av amerikanska psykologer på 70-talet. Ordet beskriver ett fenomen som de flesta av oss någon gång drabbas av; rädslan för att när som helst bli avslöjad som en bluff. Syndromet är vanligt även bland chefer.

På engelska kallas det imposter syndrome och på svenska kallar vi det bluffsyndromet. Det kan beskrivas som känslan av att när som helst bli avslöjad med att inte ha de egenskaper eller den kompetens som krävs för jobbet, att inte vara värd sin lön eller den uppmärksamhet som man får.

När man känner sig misslyckad på jobbet?

5 tecken på att du lider av bluffsyndromet Du avfärdar dina framgångar som tur eller tillfällighet. Du är orolig för att andra ska upptäcka att du inte är värd ditt jobb. Du upplever att du lurat andra att du är bättre än vad du faktiskt är. Du känner att andra övervärderar dina framgångar.

När man känner sig dålig på jobbet?

Vänd dig till kolleger, fråga hur de gör. Berätta vad du tycker är svårt, kanske känner de likadant. Du kan också be om råd från bekanta utanför jobbet som har koll på dina arbetsuppgifter. Att bryta tystnaden är det viktigaste, säger hon.

Share this post