Frågor

Far man jobba utan OB?

Får man jobba utan OB?

Att man som arbetstagare ska få ersättning för OB (obekväma arbetstider) är ingen rättighet enligt lag, det är alltså inget krav på att en arbetsgivare måste betala ut det. Ersättning för OB regleras ofta i kollektivavtal mellan en arbetsgivare och ett fackförbund.

När utgår OB-ersättning?

I de flesta avtalen är ersättningen per timme månadslönen dividerad med 300 under perioden lördag klockan 07.00 till söndag klockan 24.00.

Vem betalar OB?

Det finns ingen rätt enligt lag i Sverige till OB-ersättning. Istället är det arbetsgivaren och den anställde som får komma överens om att OB-ersättning ska betalas.

Har man alltid rätt till ob?

OB är inte inskrivet i lag Detta är något som fackförbunden har avtalat fram med arbetsgivarna, vilket innebär att ersättningen styrs av kollektivavtalen. Om inget kollektivavtal finns är det upp till dig själv att förhandla om detta. Det är inte alla företag som bedriver sin verksamhet under obekväm arbetstid.

Är ob ett krav?

Du ska ha OB-ersättning som ett tillägg på lönen när du arbetar obekväma arbetstider. Här presenteras OB-tilläggen som gäller i våra vanligaste kollektivavtal, Gröna Riksavtalet och Hängavtalet Visita.

Hur mycket är OB-ersättning?

Ordinarie OB-ersättning
Gäller från Per timme
1 november 2020 23,53 kr
1 april 2022 24,09 kr

När får man OB-tillägg i butik?

Vilken ersättning du får när du jobbar på kvällar och helger bestäms av vilken bransch du jobbar i och vilket kollektivavtal som gäller. Sedan länge har butiksanställda ett av arbetsmarknadens bästa ob-tillägg. Det infördes som ersättning för obekväm arbetstid, när affärstidslagen avskaffades på 1970-talet.

Måste arbetsgivaren betala OB?

OB är inte inskrivet i lag Att få ersättning när du arbetar obekväma arbetstider är inget som en arbetsgivare måste ge dig enligt lag. Detta är något som fackförbunden har avtalat fram med arbetsgivarna, vilket innebär att ersättningen styrs av kollektivavtalen.

Vad är schemalagd arbetstid?

Arbetsschema med inställningen Schemalagd arbetstid används för anställda som har regelbunden arbetstid som följer ett fast arbetsschema. Denna typ av arbetsschema kan vara rullande i upp till tolv veckor och ha olika tider för olika veckor.

Får man jobba helg utan OB?

Vid arbete på obekväm arbetstid, t ex på natten eller på en helg, kan du vilja ha ersättning i form av högre lön eller extra ledighet. Sådan ersättning brukar kallas för OB-ersättning. Det finns ingen rätt enligt lag i Sverige till OB-ersättning.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Får timanställda övertid?

Arbetar du som timanställd är det övertid när du uppnått det antal timmar i månaden som motsvarar en heltid. Jobbar du deltid får du mertidsersättning upp till de antal timmar som motsvarar heltid. Först efter det får man ersättning för övertid.

Vad menas med allmänt skadestånd i arbetsrätten?

Allmänt skadestånd är en typ av ersättning för den kränkning som exempelvis en felaktig uppsägning eller ett felaktigt avskedande inneburit för den skadelidande. Parallellt med det allmänna skadeståndet så utgår i de allra flesta fall även ett ekonomiskt skadestånd.

Share this post