Rekommendationer

Vad ar frivillig placering?

Vad är frivillig placering?

En placering enligt SoL är frivillig och bygger på att föräldrar och i vissa fall barn ger sitt samtycke. LVU är däremot tvingande. Lagen tillämpas när frivilliga insatser inte är möjliga och då det finns risk för barnets hälsa, exempelvis på grund av fysisk eller psykisk misshandel i hemmet.

Vad är Insynsfullmakt?

Det är vanligt att ensam vårdnadshavare ger en fullmakt till föräldern utan vårdnad som ger denne rätt till insyn och upplysningar om det gemensamma barnet. Däremot har fullmakten ingen särskild verkan eftersom vårdnadshavaren har den yttersta makten till vad denne väljer att upplysa om.

Vilka skyldigheter har vårdnadshavare gentemot sina barn enligt föräldrabalken?

1 § föräldrabalken att barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Huvudregeln i föräldrabalken är att barnets föräldrar är vårdnadshavare och fostrare.

Hur länge kan ett barn vara Familjehemsplacerad?

Så länge pågår uppdraget. Hur länge ett barn behöver bo i ett familjehem varierar mellan allt från cirka ett halvår till hela sin uppväxt. Ibland vet socialtjänsten redan från början att barnet är i behov av en längre tids placering i familjehem.

Kan en mamma få ensam vårdnad?

Båda föräldrar får automatiskt gemensam vårdnad av barnet när det föds, om de vid födseln är gifta. Om de inte är gifta så får mamman automatiskt ensam vårdnad (FB 6 kap 3 §).

Vad innebär det att ha delad vårdnad?

Föräldrarna ska – tillsammans med barnet – gemensamt bestämma i viktigare frågor som rör barnet. När föräldrarna inte bor ihop ska de tillsammans besluta om båda eller en av dem ska vårda barnet och ha det boende hos sig. Om barnet bor hos en förälder ska denna besluta hur den andra föräldern ska träffa barnet.

Vilka skyldigheter har en vårdnadshavare?

Som vårdnadshavare har du både rätt och skyldighet att bestämma om saker som handlar om barnet. Du tar viktiga beslut kring barnet, och har ansvar för barnets vardag. Det kan till exempel handla om var barnet ska bo och vilken förskola eller skola hen ska gå i.

https://www.youtube.com/watch?v=s44m_ZbRgIw

Share this post