Frågor

Hur langt i forvag maste man meddela pension?

Hur långt i förväg måste man meddela pension?

Ta kontakt med Pensionsmyndigheten minst två månader i förväg om du vill ta ut din allmänna pension. Meddela din arbetsgivare att du tänker gå i pension i förväg. Framförhållningen ska motsvara din uppsägningstid. Ta kontakt med de pensionskassor som du har tjänstepension hos minst två månader i förväg.

När får jag börja ta ut pension?

Vill du inte att pengarna ska börja betalas ut vid 65 års ålder behöver du stoppa utbetalningen. De flesta tjänstepensioner kan du tidigast ta ut från 55 års ålder, om du jobbar inom staten så kan du tidigast ta ut tjänstepension från 61 års ålder.

Vad kan du tänka på inför din pension?

Planera din pension. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du börjar planerar inför din pension. Ansök om pension. Ansök om allmän pension. Tillägg till pensionen. Du med låg pension kan ha rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Tillbaka till toppen.

Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?

Att logga in på Mina sidor och göra en pensionsprognos är ett bra sätt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Prognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Se hela din pension på Mina sidor

Vad är lägsta ålder för uttag av pension?

Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad. Anställningsår före 1966: Tidigare fanns en förmånsbestämd pension, STP-pension som nu betalas ut i form av livränta.

Hur länge ska garantipensionen betalas ut?

Garantipensionen betalas i dag ut från det år du fyller 65 år. Från 2023 föreslås den åldern höjas till 66 år. Det innebär att om du är född 1958 och senare så omfattas du av förändringen. Övriga trygghetssystem, till exempel sjukersättning och a-kassa ska också få förändrade åldersgränser.

Kan man ta ut sin pension i klumpsumma?

Kan man ta ut hela tjänstepensionen på en gång? Nej. Att plocka ut hela tjänstepensionen i en klumpsumma kallas ”återköp” och är inte tillåtet enligt lag. Tjänstepensionen kan inte heller överlåtas, pantsättas eller belånas.

Share this post