Rekommendationer

Vad innebar Luftfartsskyddet?

Vad innebär Luftfartsskyddet?

Luftfartsskydd, eller ”security” som det heter på engelska, handlar om de åtgärder som syftar till att förhindra kriminella och olagliga handlingar riktade mot flyget. Målet för luftfartsskyddet är att skydda passagerare, besättning, markpersonal, allmänhet och egendom från olagliga handlingar.

Vilka lagar gäller på en flygplats?

Lagen om särskild kontroll på flygplats. Prop. 2003/04:154 på flygplats. Enligt 1 § får till förekommande av brott som utgör allvarlig fara för säkerheten vid luftfart särskild kontroll på flygplats äga rum.

Vilka typer av kontroller utförs på flygplatsens verksamhet?

en helt manuell kontroll kan genomföras. en kontroll med säkerhetsskanner kan göras….Säkerhetskontroll av passagerare och kabinbagage

  • visa upp din plastpåse med vätskor.
  • visa upp flytande mediciner, barnmat och dietmat.
  • ta av ytterkläder och kavaj.
  • ta upp bärbara datorer och annan större elektronisk utrustning ur väskan.

Vad minst innehåller en utredning flygplats?

En utredning om framtidens flygplatser har nyligen lagts fram. Där föreslås bl. a. en ny kategorisering av flygplat- serna och en modifiering av driftsbidraget, vilket kommer att innebära ändrade förutsättningar för statligt stöd.

Vem är ytterst ansvarig för säkerheten på flygplatsen?

Det är inte Tullverket som sköter säkerhetskontrollerna på flygplatser. I Sverige är det Transportstyrelsen som ansvarar för säkerhetskontrollen och den är oftast bemannad av ett säkerhetsbolag.

Vilken lag gäller på flygplan?

För de flesta typer av brott som begås på ett flygplan i luften är det landet som flygplanet är registrerat i som får applicera sin lagstiftning (Art. 3). Skulle däremot planet stå på marken är det den nationella lagstiftningen som gäller, oavsett landet flygplanet är registrerat i.

Vem är ansvarig för säkerheten på flygplatsen?

I uppdraget som flygplatschef ansvarar man för driften och ledningen av flygplatsen. I tjänsten som flygplatschef kan det innefatta även att man är befattningshavare med ansvar för säkerhet vid ATS, dvs tornchef.

Vad kan sätta igång en utredning flygplats?

Flyget, politiken och näringslivet behöver gemensamt diskutera hur tillgängligheten till, från och inom Sverige kan öka. Och hur detta ska ske på ett hållbart sätt. Undersökningar visar att vårt land är världsledande när man jämför olika avgörande förutsättningar för att skapa en god framtid.

Share this post