Rekommendationer

Nar tillbaka till kontoret?

När tillbaka till kontoret?

Det omfattande distansarbetet under pandemin har gjort att både arbetstagare och arbetsgivare i ökat utsträckning har fått upp ögonen för möjligheterna att arbetet även fortsättningsvis kan ske helt eller delvis hemifrån. Men det väcker också många frågor, och kräver i vissa fall förhandlingar med arbetsgivaren.

Får man fortsätta jobba hemifrån?

– Står det inget om distansarbete i ditt anställningsavtal så ska du alltid försäkra dig om att det är okej med arbetsgivaren att du jobbar hemifrån. Reglera både i vilken omfattning du får jobba på distans, och om det är okej att jobba från andra platser än ditt hem.

Vad innebär flexibelt distansarbete?

Flexibelt jobb Vissa flexibla jobb fungerar tvärtom och de anställda kan arbeta på distans största delen av tiden men kommer in till kontoret för fysiska möten varje vecka. I sådana fall måste de anställda vanligtvis bo i närheten av orten där kontoret ligger.

Vad gäller vid distansarbete?

Arbetsgivarens ansvar vid arbete hemifrån Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, även vid arbete hemifrån. Det säger arbetsmiljölagen. I samma lag står även att arbetsgivaren ska göra allt som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

Hur många vill fortsätta jobba hemifrån?

47% av de tillfrågade arbetar från sin ordinarie arbetsplats, 32% arbetar hemifrån och 21% arbetar både hemifrån och på sin ordinarie arbetsplats. En mätning som vi på Netigate gjorde i våras visade att 42% då arbetade hemifrån. I januari 2021 kan vi alltså se en ökning på 11% av antalet som helt jobbar hemifrån.

Vad tycker folk om distansarbete?

Svenskar tycker om att jobba på distans, och nästan sju av tio vill ha kvar den möjligheten även efter coronapandemin. Men allt är inte ensidigt positivt – långt ifrån alla tycker till exempel att produktiviteten utvecklas åt rätt håll när de jobbar på distans.

Vad betyder Giggare?

Att vara ”giggare” innebär att man jobbar som frilansare, istället för att ha en traditionell tillsvidareanställning. Det kan till exempel vara att man tar sig an flera mindre uppdrag, även kallade ”gig”. För vissa kan det innebära att man jobbar helt och hållet platsoberoende, det vill säga som digital nomad.

Kan alla arbeta på distans?

Vissa flexibla jobb fungerar tvärtom och de anställda kan arbeta på distans största delen av tiden men kommer in till kontoret för fysiska möten varje vecka. I sådana fall måste de anställda vanligtvis bo i närheten av orten där kontoret ligger. Följande arbetsområden erbjuder ofta flexibla jobb: Datorer och IT.

Share this post