Vilka utmaningar kan finns i kommunikationen med vårdnadshavare Hur kan du som förskollärare hanteras dessa?
Resultatet av det empiriska materialet påvisar att de utmaningar som framkommer är främst utmaningar vid språkskillnader, vårdnadshavares engagemang, Covid-19 samt brist på verktyg och upplevda maktpositioner. Hanteringar av dessa framkommer parallellt i texten i samband med varje utmaning.
Vad kännetecknar professionella samtal med vårdnadshavare?
I den professionella rollen ingår att visa empati och förståelse för barns, föräldrars och andra berördas situation. Några exempel på vad du kan säga i svåra situationer, för att stödja barn och föräldrar på bästa sätt: ”Jag förstår att du tänker så i den här situationen. Berätta mer.”
Vad är viktiga aspekter i kommunikationen med vårdnadshavare Hur tänker du att en fungerande kommunikation ser ut?
Faktorer som främjar en god kommunikation är att lyssna in och möta vårdnadshavaren med respekt, tillit och ärlighet. Vi ser också att livserfarenhet, antal år inom yrket och egen erfarenhet av föräldraskap är faktorer som pedagogerna stödjer sig på, framför allt i svåra kommunikationssituationer.
Vilka möjligheter kan digitala medier ge i kommunikationen med vårdnadshavare?
Sociala medier visade sig effektiva som kommunikationsverktyg för tvåvägskommunikation med intressenter (Cox 2012). Detta kan även härledas till en annan studie som visar liknande resultat; att denna typ av kommunikation skapar en bättre relation mellan skola och vårdnadshavare och ökar vårdnadshavarnas engagemang.
Vad skiljer vanliga samtal och professionella samtal åt?
Samtidigt har hon själv fått möjlighet till egen handledning i samtalsformen. Ett professionellt samtal är något helt annat än samtal vänner emellan. Det finns en ram. Deltagarna i samtalet har olika roller: Chefer/medarbetare, läkare/patienter eller som i TRR:s fall rådgivare och klienter.
https://www.youtube.com/watch?v=8zUrxeWPSNQ