Innehållsförteckning
Hur räknar arbetsgivaren ut sjuklön?
Sjuklönen motsvarar 80 % av den lön och eventuella förmåner som den anställde har i sin anställning. Den anställde har rätt till sjuklön under de första 14 kalenderdagarna i varje sjukperiod, och sjuklönen betalas ut för de dagar som den anställde skulle ha arbetat.
Vad är 80 av lönen?
Sjuklönen utgör 80 procent av lönen som medarbetaren går miste om på grund av sjukdom. Om medarbetaren har fast lön är det oftast enkelt att beräkna sjuklönen. Om medarbetaren har timlön så ska sjuklönen beräknas och betalas för den tid som hen skulle ha arbetat.
Sjuklönen beräknas som 80 procent av aktuell snittlön. Sjuklönen ska ersätta säljaren för den provisionslön han skulle ha tjänat under den arbetstid som han hade kunnat arbeta om han varit frisk. Sjuklön betalas därför inte för konferensdagar och helger.
Måste jag uppge varför jag är sjuk?
Man är skyldig att berätta om man har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom men behöver inte uppge diagnos. Arbetsgivaren har tystnadsplikt enligt lag när det gäller en anställds sjukdom.
Får man Helglön när man är sjukskriven?
1 innebär att helglön inte utgår till en arbetstagare som på grund av sjukdom är borta från arbetet såväl dagen före som dagen efter en helgdag.
Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?
Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.
Kan du ansöka om sjukpenning på mina sidor?
Ansök på Mina sidor. När du sjukanmält dig kan du logga in på Mina sidor och ansöka om sjukpenning. Ansök om sjukpenning (inloggning) 3. Skicka in läkarintyg. Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.
Vad är Sjuklönelagen?
Svar: Sjuklönelagen anger att arbetstagaren har rätt att vid sjukdom behålla lön och andra anställningsförmåner (sjuklön). Arbetsgivaren ska- efter sjukanmälan och en karensdag – betala ut sjuklön under de första 13 kalenderdagarna. Sjuklönen ska även bestå av 80% av kontant ob-ersättning och andra övriga tillägg.