Blogga

Varfor lista sig pa vardcentral?

Varför lista sig på vårdcentral?

Det finns en mängd olika skäl att lista sig, det kan handla om service, läge, kompetens på vårdcentralen, vårdcentralens tillgänglighet eller att man gillar en specifik läkare. Tanken är att du genom att lista dig kan få ökad kontinuitet i din vård, med möjlighet att få vård av samma vårdgivare över tid.

Måste man vara inskriven på en vårdcentral?

Du måste inte vara listad på en vårdcentral, men det finns många fördelar med det. Något som många uppskattar är att få en kontinuitet i sin vård, genom att man besöker samma vårdcentral varje gång man behöver hjälp.

– Syftet är att undvika en situation där många patienter får vänta länge eller där arbetsmiljön på vårdcentralen blir ohanterlig. Vårdgivaren ansöker hos regionen som beslutar om listningstak, om det inte finns särskilda skäl att avslå ansökan.

Kan jag använda Kry utan att lista mig?

Däremot har patienten rätt att söka, och få, vård även hos vårdgivare där man inte är listad och samma regler gäller alla vårdgivare i hela Sverige. Självklart kan man därför få vård även digitalt via Kry utan att lista sig – som majoriteten av våra app-användare fortfarande gör även i Stockholm och Skåne.

Vilken är bäst Kry eller min doktor?

Doktor.se har ett bättre betyg på Trustpilot än Kry Tid för samtal med läkare – Doktor.se svarar inom 3 minuter. Användarvänlighet i appen (Genomsnittsbetyg för appen ligger på 4,7 av 5)

Att alltid gå till samma vårdgivare är en trygghet som många uppskattar. Genom att lista dig på en vårdcentral får du kontinuitet i din vård och kan träffa samma läkare vid varje besök, i den mån det är möjligt.

Kan man byta familjeläkare?

Logga in till 1177 Vårdguidens e-tjänster. Vid inloggning krävs ett bankID eller Freja eID Plus. Det går även bra med Telias e-legitimation med kort. För att byta vårdcentral finns valet Välj/ändra vårdval.

Share this post