Rekommendationer

Hur mycket har jag i periodiseringsfond?

Hur mycket har jag i periodiseringsfond?

Enligt de nuvarande reglerna har enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag möjlighet att sätta av 30 procent av årets vinst, beräknad på visst sätt, till periodiseringsfond. Beloppet som sätts av till periodiseringsfond ett år måste återföras senast efter sex år.

Var ser man periodiseringsfond?

Obeskattade reserver redovisas mellan eget kapital och avsättningar i balansräkningen. En avsättning till en periodiseringsfond bokförs genom att ett konto i kontogrupp 88 debeteras och att ett konto i kontogrupp 21 krediteras.

Hur länge får man ha en periodiseringsfond?

När du sätter av en del av resultatet till periodiseringsfond undanhåller du som sagt vinsten från beskattning. Men det är inte för evigt. Du måste alltid återföra pengarna till beskattning längre fram. En periodiseringsfond ska senast återföras till beskattning det sjätte året efter avsättning.

Enskilda näringsidkare (och fysiska handelsbolagsdelägare) får göra en avsättning med högst 30% av vinsten. Avsättningen till periodiseringsfond beskattas inte och varje års avsättning bildar en egen fond som ska återföras till beskattning senast sjätte beskattningsåret efter det beskattningsår då avsättningen gjordes.

Hur beskattas periodiseringsfonder?

Aktiebolag som vid beskattningsårets ingång har periodiseringsfonder ska ta upp en schablonintäkt till beskattning. Det kan liknas vid att man betalar en ränta på den skattekredit man får i och med att beskattningen av periodiseringsfonderna skjuts upp.

Var kan jag se mina periodiseringsfonder?

Hur den beräknas ser du på Skatteverkets webbplats. Sök efter: ”Periodiseringsfond.” Om du inte längre bedriver någon näringsverksamhet ska periodiseringsfonderna återföras till beskattning direkt.

Vad innebär avsättning till periodiseringsfond?

En avsättning till en periodiseringsfond minskar årets resultat och en återföring av en periodiseringsfond ökar årets resultat.

Vad är uppräknat belopp vid återföring av periodiseringsfond?

4.6 d Uppräknat belopp vid återföring av periodiseringsfond Återföring av tidigare avsättningar som gjorts under beskattningsåret, exempelvis från 2018 till 2019, ska räknas upp till 103% av den faktiska avsättningen. Alltså tar man upp 3% av återföringen i denna post.

Är periodiseringsfond fritt eget kapital?

Obeskattade reserver är obeskattade vinster som uppkommit genom bokslutsdispositioner. Den vanligaste formen av obeskattad reserv är periodiseringsfonder. Obeskattade reserver räknas delvis som eget kapital (se justerat eget kapital), och delvis som latent skatteskuld.

Hur mycket får man Räntefördela?

Observera att avsnittet om räntefördelning avser inkomståret 2021. För inkomståret 2022 gäller dock samma regler men olika procentsatser: för positiv räntefördelning 6,23 procent och för negativ räntefördelning 1,50 procent.

Share this post