Trendig

Hur bokfor man personalkostnader?

Hur bokför man personalkostnader?

Alla personalkostnader brukar redovisas i BAS-kontoplanens kontoklass 7. Hit hör inte bara löner utan även arbetsgivaravgifter, traktamenten, hälsovård och andra sorters ersättningar till personalen.

När du betalar ut lön till en anställd, betalar du även sociala avgifter och skatt på den lön du betalat ut….Bokför löner till dina anställda

  1. Lönekostnaden (bruttolönen) bokförs på till exempel konto 7210 Lön tjänstemän.
  2. Skatten bokför som en skuld på konto 2710 Personalens källskatt.

Hur bokför jag särskild löneskatt?

Beräknar du och bokför den särskilda löneskatten i samband med bokslutet, bokför du den särskilda löneskatten som är avdragsgill i årets deklaration på konto [7533] och som skuld på konto [2510], Skatteskulder, alternativt underkontot [2514], Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader.

Hur bokföra Fackföreningsavgift?

Den ska bokföras manuellt genom att debitera på konto 2794 (Fackföreningsavgifter) och sedan vid skapandet av löner ska den anställdes lön justeras med samma summa genom att lägga till ett Nettolöneavdrag (nettolönejustering) med kommentar “Fackföreningsavgift”.

Vad är övriga personalkostnader?

Här bokförs bland annat kursavgifter, personalrepresentation (extern och intern), utbildningsbidrag, friskvård, kurser och konferenser, rehabilitering, kostnad för terminalglasögon, företagshälsovård, läkemedelsersättning och övriga personalkostnader.

Hur bokföra särskild löneskatt på pensionskostnader?

Löpande bokföring Särskild löneskatt bokförs som kostnad på konto 7533, och som skatteskuld på konto 2514. Det vanliga är att man bokför den särskilda löneskatten i samband med att man betalar sina pensionskostnader, men det förekommer också att man bokför en nettopost för hela året i samband med bokslutet.

Hur bokförs särskild löneskatt på pensionskostnader?

Den särskilda löneskatten på pensionskostnader bokförs normalt inte löpande under året. Utgifter för särskild löneskatt på pensionskostnader kan bokföras på konto 7530 Särskild löneskatt eller på konto 7532 Särskild löneskatt på pensionskostnader, deklarationspost/7533 Särskild löneskatt på pensionskostnader.

Share this post