Ny

Nar blir du uppsagd pa grund av arbetsbrist?

När blir du uppsagd på grund av arbetsbrist?

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist . Uppsägningstid. Av ditt anställningsavtal eller ditt kollektivavtal framgår vilken uppsägningstid du har. Uppsägningstiden börjar löpa den dag du mottar uppsägningen. Om du blir uppsagd under din föräldraledighet börjar uppsägningstiden löpa när du planerar att börja arbeta igen.

Hur gör du ett uppsägningsbrev?

Mall uppsägningsbrev. Håll uppsägningsbrevet kort och koncist. Vill du göra ett mer personligt avtryck kan du antingen boka ett möte med chefen eller HR där du förklarar och berättar varför du vill säga upp dig. Ta även med brevet och överlämna det i samband med din förklaring.

När uppstår arbetsbrist på en arbetsplats?

När det uppstår arbetsbrist på en arbetsplats, sker uppsägningarna enligt en viss turordning. Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställning i samband med uppsägningar. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Vad är ett varsel om uppsägningar?

Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen. Varsel om uppsägningar. Att fastställa turordning för uppsägning

När ska du säga upp anställningen?

Regeln utgår från den dag då du själv eller arbetsledare eller annan företrädare för arbetsledningen får kännedom om en viss händelse. Du måste då agera inom två månader om du vill säga upp anställningen. Om det råder oklarhet om den inträffade händelsen börjar tiden räknas först då situationen klarnat för dig.

Share this post