Innehållsförteckning
Vad händer med min semester om jag är sjukskriven?
Om du själv blir sjuk, så kan du inte ägna semestern åt det du tänkt. Därför har du rätt att avbryta semestern, för att vid ett senare tillfälle ta ut de semesterdagar, som du varit sjuk. Motsvarande gäller om barnen blir sjuka under semestern. Då går det att byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning.
Sjukskrivningen är semesterlönegrundande i 180 dagar. Det innebär att om du varit sjukskriven på heltid och sedan kommer tillbaka till jobbet har du tjänat in betalda semesterdagar även om du inte har arbetat en tid. Är du sjukskriven längre än 180 dagar får du färre intjänade semesterdagar.
Kan man ta semester om man är sjukskriven?
När man är sjukskriven och får sjukpenning från Försäkringskassan har man fortfarande rätt till semester precis som vilken arbetstagare som helst.
Kan man få sjukpenning och semester samtidigt?
Om en anställd är deltidssjukskriven gäller istället att minst 20 semesterdagar ska tas ut i ledighet. Semester ska förläggas på samma sätt som för övriga anställda. Semesterledigheten avbryter inte den pågående deltidssjukskrivningen utan den anställde är både sjukskriven och har semester under samma period.
Kan man bli återbetalningsskyldig för semester?
Slutar du din anställning innan årets slut blir du återbetalningsskyldig för de dagar du tagit ut men ännu inte tjänat in. Oavsett om du arbetar heltid eller deltid har du rätt till det antal semesterdagar du får enligt semesterlagen och kollektivavtal. Du kan bli skyldig att avbryta din semester och återgå i arbete.
Hur många Förskottsdagar får man?
Många arbetsgivare har ett begränsat antal dagar som du kan ta ut i förskott. En del arbetsgivare minskar också skulden successivt under anställningstiden för att skulden ska vara helt borta vid fem år. Om du avslutar din anställning själv inom dessa fem år, så måste du betala tillbaka den skuld som uppstått.