Populära

Vad gor man at frozen shoulder?

Vad gör man åt frozen shoulder?

Har man t ex svårt att sträcka armen rakt upp eller vrida den är det tecken på sjukdomen. Frozen shoulder (frusen skuldra) läker sig själv men processen är långsam, från månader till år. Genom att snabbt få diagnos och behandling kan besvären lindras och sjukdomen botas.

Tillståndet kan läka snabbare med intensiv sjukgymnastisk träning och töjning och oftast låter man tillståndet självläka. Operation kan vara nödvändig om du är ordentligt handikappad av tillståndet och det inte går att vänta ut självläkningen.

Vad kan man göra om man har ont i axeln?

Fysioterapi kan vara bra för att lindra smärtan, behålla och öka rörligheten och öka styrkan och stabiliteten i nacken och axlarna. Avslappning, stretchning och tänjning av stela muskler kan också hjälpa till att lindra. Du kan få råd om hur du ska göra, till exempel av en fysioterapeut.

Hur stretchar man baksida arm?

Sträck bak armbågarna mot ryggen. Sträck sedan isär armarna så du får större räckvidd och stretcha bakåt så bröstet stretchas ut. Sätt dig ner likt bilden och drag bak armarna så du stretchar bröstet och axlarna. Ställ dig likt bilden och lägg den ena handen över den andra och stretcha ut axeln.

Varför får man frozen shoulder?

Orsaken till frozen shoulder är okänd, men man kan se det som att det är en inflammation i axelleden (adhesiv capsulit). Själva stelheten i axelleden beror på att ledband och ledkaspeln som stabiliserar axelleden, krymper och förtjockas. Då minskas ledkulans rörelseförmåga i ledpannan.

Kan man träna bort frozen shoulder?

Utför små pendlingsrörelser med armen genom att gunga med överkroppen fram och tillbaka. Rörelsen upprepas 30 gånger, gärna flera gånger per dag. När symtomen förbättras ytterligare kan mer aggressiv träning läggas till i träningen. Styrketräning för skulderbladsmuskulatur och mer intensiv stretching.

Behandling. Det räcker oftast med smärtlindring och fysioterapi om du har frusen skuldra. Du kan vanligtvis lindra smärtan i axeln med hjälp av värktabletter som innehåller det verksamma ämnet paracetamol. Paracetamol använt i rätt dos ger få eller inga biverkningar.

Share this post