Trendig

Vem kan utses till sarskild forvaltare?

Vem kan utses till särskild förvaltare?

Det ska framgå av gåvobrevet eller motsvarande vem som ska vara förvaltare. En särskild förvaltare kan vara en släkting eller någon annan privatperson, eller ett företag, exempelvis en bank. Förvaltaren ska lämna en årlig redogörelse till barnets förmyndare, det vill säga oftast föräldrarna.

Det ska framgå av gåvobrevet eller motsvarande vem som ska vara förvaltare. En särskild förvaltare kan vara en släkting eller någon annan privatperson, eller ett företag, exempelvis en bank.

Vad gör en särskild förvaltare?

Enligt svensk rätt finns det en möjlighet att utse en särskild förvaltare, att förvalta ett omyndigt barns egendom när en förälder avlider. En förutsättning för att särskild förvaltning ska kunna anordnas är att barnet får egendomen genom gåva, arv, testamente eller via ett förmånstagarförordnande.

Vad är särskild förvaltning?

Särskild förvaltning är ett alternativ till den vanliga förmyndarförvaltningen och innebär att någon annan än förmyndaren sköter förvaltningen. Egendom som barn äger förvaltas annars normalt av deras förmyndare (vanligen föräldrarna).

Hur skaffar man Överförmyndarspärrat konto?

Att öppna spärrat konto Du som förmyndare öppnar själv konto med överförmyndarspärr alternativt spärrar ett redan befintligt konto i barnets namn. Detta gör du genom att meddela banken. Överförmyndaren öppnar inte konton för omyndigs räkning.

Vad menas med Överförmyndarspärrat konto?

Pengar som betalas ut från försäkringsbolag eller genom arv till omyndig ska under vissa förutsättningar sättas in på överförmyndarspärrat konto. Det innebär att föräldrarna/förmyndarna inte kan ta ut pengarna utan samtycke från överförmyndarnämnden.

Kan man villkora ett arv?

Det är möjligt att ”begränsa” eller villkora ett arv genom att upprätta ett testamente där dina villkor eller förbehåll uttrycks. Det framgår dock av 7 kap. 1 § ÄB att hälften av en bröstarvinges arvslott utgör dennes laglott och man har alltid rätt att få ut sin laglott oavsett vad ett testamente har för villkor.

Kan man frångå testamente?

Som utgångspunkt så ska testamentet följas förutsatt att det har upprättats korrekt och därmed är giltigt. Om testamentet är giltigt så kan man inte frångå testamentet och istället tillämpa arvsordningen. Ett testamente kan dock jämkas av dig och dina syskon om testamentet inskränker er rätt till laglott.

Hur ser man om ett konto är Överförmyndarspärrat?

Kontrollen genomförs för att överförmyndarnämnden ska kunna göra en bedömning av om det finns anledning att fatta ett särskilt beslut om att pengarna ska vara överförmyndarspärrade även efter omplaceringen. Kommer inget anmärkningsvärt fram vid kontrollen lämnar överförmyndarnämnden samtycke till uttaget.

Share this post