Rekommendationer

Hur skadar Covid lungorna?

Hur skadar Covid lungorna?

Ett dåligt reglerat cellulärt och molekylärt immunsvar vid svår covid-19 utlöser en självförstärkande spiral av okontrollerad systemisk inflammation och koagulopati, som i första hand skadar alveoler och kapillärendotel i lungorna.

Vad händer med lungorna när man har Corona?

Vissa covid-19 patienter uppvisar förändringar i lungvävnaden, så kallad fibros, som leder till nedsatt lungfunktion. Målet med studien är att identifiera de patienter med covid-19 som löper risk att utveckla lungfibros, vilket möjliggör behandling och därav minskning av patienter med allvarliga lungskador.

Vad är postcovid?

En del får postcovid efter covid-19: De har fortfarande symtom efter att infektionen är över, eller får nya symtom senare. För de flesta avtar symtomen gradvis, men vissa behöver utredning, behandling och rehabilitering. Här kan du läsa om Socialstyrelsens stöd till vården vid postcovid.

Hur är lungorna indelade i lober?

Lungorna är indelade i lober. Höger lunga är indelad i tre så kallade lober och vänster lunga i två lober. Loberna delas sedan in i flera mindre delar. Till varje del går ett eget luftrör samt egna blodkärl. Varje lunga omges av en så kallad lungsäck med dubbla väggar av bindväv. Lungorna är uppbyggda av lungblåsor med luft

Hur transporterar du luft till lungorna?

Luftvägarna transporterar luft till lungorna Din kropp behöver syre för att kunna leva. Lungorna tar upp syre från luften när du andas in. Lungorna släpper sedan ut gasen koldioxid när du andas ut. Luften passerar genom det som kallas luftvägarna.

Hur kommer syret och koldioxiden till lungorna?

Syret och koldioxiden kommer till och från lungorna genom näsan, svalget och luftstrupen. I lungorna tar blodet upp syret och för det vidare till kroppens olika delar. Luftvägarna transporterar luft till lungorna Luftvägarna transporterar luft till lungorna

Share this post