Populära

Var kommer lex Maria ifran?

Var kommer lex Maria ifrån?

Bakgrunden till namnet Lex Maria är den incident år 1936 då fyra patienter på Maria sjukhus i Stockholm avled till följd av felbehandling då de fick injektioner med desinfektionsmedel istället för bedövningsmedel.

Vad är syftet med lex Maria?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

Vem kan göra en lex Sarah?

Verksamheterna ska ha skriftliga rutiner för hur en rapportering enligt lex Sarah ska göras. I kommunala verksamheter ska rapporteringen göras direkt till berörd nämnd. Det är vanligtvis kommunens socialnämnd. I privata verksamheter ska rapporteringen göras till verksamhetens ledning.

Vad är det för skillnad på lex Maria och Lex Sarah?

Lex Sarah och lex Maria tillämpas på vår verksamhet Lex Sarah rör omsorg och sociala delar av omsorgen och nämns i Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lex Maria rör hälso- och sjukvård via Patientsäkerhetslagen.

Vad räknas som missförhållande?

Med missförhållanden avses såväl utförda handlingar som handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.

Vad krävs för att det ska bli en lex Sarah-anmälan?

Anmälan enligt lex Sarah. Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.

Kan man göra en lex Sarah-anmälan anonymt?

Anmälan kan också göras till socialnämnd eller länsstyrelse. En fråga som uppkom i samband med paragrafen lex Sarahs införande var om det skulle vara möjligt att göra en anonym anmälan. Socialstyrelsen har emellertid klarlagt att lagen inte medger anonyma anmälningar.

Share this post