Rekommendationer

Hur fordelas presstodet?

Hur fördelas presstödet?

1969 – Presstödsnämnden bildas, vars uppgift blir att bland annat fördela presstödet. 2016 – Presstödsnämnden går samman med dåvarande Myndigheten för radio och tv och bildar dagens Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Nämndens funktion finns kvar som ett beslutande organ, presstödsnämnden, inom MPRT.

Vilka får Mediestöd?

Allmänt om stöd till medier Det finns två former av ekonomiskt stöd som nyhetsmedier kan söka – presstöd och mediestöd. Dessa ekonomiska stöd från staten finns för att främja en mångfald av nyhetsmedier både på en nationell och lokal nivå samt stärka närvaron av medier även i svagt bevakade områden i landet.

Vilka tidningar får presstöd 2021?

De tidningar som ännu inte har behandlats kommer att hanteras vid nämndens sammanträde den 23 februari 2022. Bland de nya tidningarna som nu beviljats driftsstöd för första gången finns Fempers Nyheter och Bulletin, två helt digitala tidningar, som får stöd retroaktivt för en del av 2021 och för 2022.

Hur fungerar presstödet i Sverige?

Presstöd var ett ekonomiskt bidrag från staten till tidningar, främst dagspress. Sedan 1 februari 2019 har det ersatts med mediestöd som även omfattar nätpublikationer. Syftet med de svenska press- och mediastöden är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.

Hur mycket får man i presstöd?

Förordning (2018:1729). 9 § Har upphävts genom förordning (2008:1341). 10 § För en tidning som har rätt till begränsat driftsstöd enligt 7 § lämnas stöd med belopp som motsvarar vad en lågfrekvent dagstidning är berättigad till enligt 4 §. Stödet får dock högst uppgå till 2 351 000 kronor.

Får Dagens Industri presstöd?

Mediestödsnämnden delar i år ut 75 miljoner kronor mer än 2019. Mediestödsnämnden har beslutat att 72 nyhetstidningar ska få totalt 600 miljoner i presstöd under 2020.

Får TV4 presstöd?

Vid granskningsnämndens senaste sammanträde behandlades bland annat flera ärenden som rörde bestämmelsen om mediets genomslagskraft. Nämnden fäller i ett av dessa fall TV4 Film för att ha visat en film med sexuella scener för tidigt på dagen.

Vad betyder Mediestöd?

Share this post