Ny

Nar ar Forsokspunkten uppnadd?

När är Försökspunkten uppnådd?

Rent generellt, men alltför ofta utan närmare precision, kan man uttrycka det så att försökspunkten uppnås när gärningsmannen lämnar planerings- och förberedelsestadiet och går över till handling, han skrider m.a.o. till verket. Med verket menas då brottet som det är formulerat enligt brottsbeskrivningen.

Vad är försök till stöld?

För att dömas för försök till stöld så krävs det att man påbörjat utförandet av stölden. Med detta menas att man till exempel har tagit upp en vara och börjat gå mot butikens utgång. Brottet har inte påbörjats om man bara har tagit upp saken.

Vilka olika typer av uppsåt finns det?

Man brukar tala om tre former av uppsåt; avsiktsuppsåt, insiktsuppsåt och likgiltighetsuppsåt. Avsiktsuppsåt innebär att gärningspersonen vill uppnå en viss effekt med sitt handlande. Med insiktsuppsåt menas att gärningspersonen insett att en viss effekt ska inträffa eller att det fanns en gärningsomständighet.

Är det straffrättsligt någon skillnad på medhjälp och medverkan?

Det krävs att en straffrättsligt rättsstridig gärning har kommit till stånd för att någon skall kunna dömas för medverkan till brott. Under begreppet medverkande ryms, enligt lagens mening, såväl gärningsman som anstiftare och medhjälpare. Av BrB 23 kap.

Kan man bli polis om man har fått böter?

Kan jag bli antagen till polisutbildningen även om jag fått böter? Dina levnadsvanor ska passa polisyrket då du söker till polisutbildningen. Med det här menas, att alla utförda brott kan försämra din lämplighet för polisbranschen.

Vad är Försökspunkten?

Den punkt där utförandet av ett brott har gått så långt att förberedelsestadiet har passerats och fara föreligger för att brottet ska fullbordas.

Vilka olika saker kan avgöra vilket straff som en gärningsman får?

Domstolen ska sedan döma i målet, det vill säga ta ställning till om du är skyldig till brottet och vilket straff du i så fall ska få. Domstolen tar också ställning till andra frågor som har samband med åtalet, till exempel om någon har begärt skadestånd.

Kan man söka till polis om man är dömd?

En kontroll av personen mot polisens allmänna spaningsregister görs också. Om man har blivit dömd för brott så kommer det alltså att framgå i belastningsregistret. Exakt vad ett tidigare brott som finns i belastningsregistret innebär för chanserna att kunna bli polis framgår dock inte någonstans.

Share this post