Ny

Vad ar det specialpedagogik?

Vad är det specialpedagogik?

Specialpedagogik handlar om att arbeta för likvärdighet, delaktighet och tillgänglighet för alla människor. Med det som utgångspunkt beskriver läromedlen i serien olika funktions- nedsättningar och hur samhället kan stötta människor genom specialpedagogiska insatser.

Vilket är det övergripande målet för specialpedagogiska aktiviteter?

Specialpedagogiska insatser bidrar till att främja elevers lärande, hälsa och utveckling genom insatser på organisation, grupp och individnivå. Insatserna skall vara förebyggande och främjande och aktivt verka för lika rättigheter och möjligheter.

Varför behövs specialpedagogik?

En specialpedagogisk insats för oss innebär att specialpedagogen tar reda på mer om vilka behov för lärande eleverna har. Om en elev är stressad så stödjer specialpedagogen arbetet med att förstå vilka faktorer i lärmiljöerna runt eleven som påverkar positivt och negativt.

Specialpedagogik kan definieras som kunskaper som är baserade i teori och praktik för att påverka undervisningen så att den bidrar till att minimera det handikapp som elever med funktionshinder kan möta i sin utbildning.

Vad var syftet med bedömningen?

Bedömning kan ha flera syften. En bedömning med avsikten att ta reda på vad eleven lärt sig har ett summativt syfte medan en bedömning med avsikten att stärka elevens lärande har ett formativt syfte.

På vilket sätt bidrar olika perspektiv med olika förståelser av hur specialpedagogisk verksamhet utformas?

Olika pedagogiska perspektiv, synsätt kan också förvirra, som till exempel var ansvaret kring en elevs behov ska ligga, samt olika förväntningar på det specialpedagogiska uppdraget och alla inblandades olika tolkningar i, på och utanför skolan kring en elev.

Vad handlar specialpedagogik 1 om?

I kursen Specialpedagogik 1 får du kunskaper om relationer mellan samhället och människor med funktionsnedsättningar. Du lär dig om samhällets olika insatser för människor med funktionsnedsättningar.

Varför använder man sig av specialpedagogik?

Idag finns en generell enighet kring att utveckling och lärande sker i samspelet mellan många faktorer på olika nivåer. Det speciella med specialpedagogik är att bevaka, belysa och sammanväga dessa faktorer för att skapa optimala förutsättningar för lärande där standardlösningar inte räcker till.

Vad är Processbedömning?

Exempel på produktbedömning är körkortsprovet och högskoleprovet och exempel på processbedömning är lärarens kontinuerliga dokumentation och iakttagelser av elevers kunskapsutveckling (Pettersson, 2002).

Vad kan de specialpedagogiska perspektiven innebära i klassrummet Hur kan de påverka lärarens agerande och förhållningssätt i klassrummet?

Ur ett specialpedagogiskt perspektiv: Specialpedagogens uppdrag är att stödja en utveckling av skolans undervisning för att möta alla skolans elever. En utredning från vården blir i det uppdraget en hjälp att förstå eleven så att undervisningen och lärmiljöerna kan utvecklas.

Hur kan dagens organisation av specialpedagogisk verksamhet förstås utifrån ett historiskt perspektiv?

Inger Tinglev ger i denna artikel en historisk tillbakablick på specialpedagogiskt stöd som elever har erbjudits i skolan sedan början av 1900-talet fram till idag. Även ansvaret för och urvalet av elevers behov av detta stöd beskrivs liksom den kompetens som lärare ansetts behöva.

Specialpedagogiken studerar de möjligheter och hinder som kan uppstå vid lärande och utveckling. Specialpedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som hämtar perspektiv, teorier och metoder från till exempel pedagogik, psykologi, sociologi, handikappvetenskap, kognitionsvetenskap och kommunikationsvetenskap.

Varför specialpedagogik?

Vem menar att det vanligaste sättet att se på specialpedagogik är att kompensera brister hos människor med funktionsnedsättning?

Nilholm (ibid.) menar att åtgärderna och metoderna inom det kompensatoriska perspektivet kan förtydligas och förstås som en kompensation av bristande förmågor hos individen. Denna identifiering av brister bygger på ett medicinskt/psykologiskt perspektiv, där sökandet efter problemgrupper ses som det centrala (ibid.).

Vilket syfte har Salamancadeklarationen?

I Salamancadeklarationen (2001) går man längre än att tala om en gemensam och sammanhållen skola för alla barn. Här är principen för den integrerade skolan att alla barn ska undervisas till- sammans, närhelst det är möjligt oberoende av eventuella svårigheter eller inbördes skillnader (s 16).

Utformningen av skolornas specialpedagogiska verksamhet varierade något från skola till skola men gemensamt var att den största delen av denna ägde rum utanför elevernas ordinarie hemklassrum och ibland också utanför den ordinarie skoldagen i form av lovskolor eller extra läxhjälp efter skoldagens slut.

Vad är syftet med socialpedagogik?

Uppdraget inom socialpedagogik är att främja människans interna tillväxt, medverkande, gemenskap och påverkande av andras bemötande och den egna omgivningen. Det kan ske inom utbildningen, arbetsgemenskapen eller i vardagen. Socialpedagogiken vilar på de tre hörnstenarna teori, metod och det personliga instrumentet.

Share this post