Rekommendationer

Kan man fa CSN nar man ar sjukskriven?

Kan man få CSN när man är sjukskriven?

CSN kan skriva av lånedelen i studiemedlen efter 30 dagars karenstid. Det innebär att om du är sjuk i mer än 30 dagar behöver du inte alltid betala tillbaka det lån du får från och med sjukdag 31. Om du är sjuk mer än en gång inom 20 dagar får du inte någon ny karenstid.

Får man läsa på Komvux när man är sjukskriven?

Ja, du måste ansöka om prövotid för studier eller vilande aktivitetsersättning innan du börjar att studera eller arbeta, men du måste inte ha fått beslutet. Om du inte ansöker innan du börjar studera eller arbeta kan det bli aktuellt att ompröva din rätt till aktivitetsersättning.

Kan man pausa sjukpenning?

Om du har sjukersättning Om du har haft sjukersättning i minst ett år och vill prova på att arbeta kan du ansöka om vilande sjukersättning. Du kan ha vilande sjukersättning i högst två år. Det innebär att du har kvar rätten till sjukersättning om du skulle bli sjuk igen.

Hur länge har du rätt till sjukpenning?

Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Vad är sjukpenninggrundande inkomst?

Den sjukpenninggrundande inkomsten är högst 8,0 prisbasbelopp, vilket 2019 motsvarar 372 000 kr/år eller 31 000 kr/månad. Du kan få sjukpenning på ”normalnivå” i högst 365 dagar (inom en ramtid av 450 dagar). Därefter kan du få sjukpenning som är något lägre än 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst.

Vad kostar sjukpenning från Försäkringskassan?

Du ansöker själv om sjukpenning från Försäkringskassan. Sjukpenningen är något lägre än 80 procent av din månadslön, upp till ett tak på 8,0 prisbasbelopp (ändrades från 7,5 prisbasbelopp till 8,0 prisbelopp den 1 juli 2018).

Share this post