Frågor

I vilken svensk grundlag regleras ratten att uttrycka sig i tryckt skrift samt ratten att ta del av allmanna handlingar?

I vilken svensk grundlag regleras rätten att uttrycka sig i tryckt skrift samt rätten att ta del av allmänna handlingar?

Bestämmelser om rätt till sändningar finns i 3 kap. yttrandefrihetsgrundlagen. Lag (2018:1801).

Hur upplevde du uppläsning av handlingsfrihet?

Synonymer till handlingsfrihet. Hur upplevde du uppläsningen av handlingsfrihet? Ja. eller. Nej. rörelsefrihet, gottfinnande, eget skön, utrymme, svängrum, armbågsrum, bestämmanderätt, eget avgörande, manöverutrymme, självbestämmanderätt. Föreslå en synonym eller ett motsatsord till handlingsfrihet. | Nytt ord?

Har man rättslig handlingsförmåga från 16 års ålder?

Från 16 års ålder kan man ha rättslig handlingsförmåga i vissa avseenden, man har t.ex. rådighet över egna arbetsförtjänster. Rättslig handlingsförmåga har även juridiska personer (t.ex. aktiebolag), legala ställföreträdare och behöriga fullmäktige.

Vilka har rättslig handlingsförmåga?

Rättslig handlingsförmåga har även juridiska personer (t.ex. aktiebolag), legala ställföreträdare och behöriga fullmäktige.

Vilken lag ligger till grund för medborgare att ta del av allmänna handlingar?

I en av grundlagarna, tryckfrihetsförordningen, finns det bestämmelser om bland annat rätten att ta del av allmänna handlingar. Denna rätt är ett ut- tryck för offentlighetsprincipen, som kallas för handlingsoffentligheten. Det finns dock bestämmelser om sekretess som begränsar rätten att ta del av allmänna handlingar.

Vilken lag reglerar allmänna handlingar?

Tryckfrihetsförordningen (TF) reglerar yttrandefrihet i tryckta skrifter (tidningar och böcker) samt offentlighetsprincipen för allmänna handlingar. Den är en av Sveriges fyra grundlagar.

Vem får ta del av allmänna handlingar?

Alla har rätt att vända sig till en myndighet och begära ut en allmän handling. Den som begär ut en handling behöver inte säga sitt namn eller vad hon eller han ska använda handlingen till.

Share this post