Ny

Hur paverka sociala medier oss?

Hur påverka sociala medier oss?

Under en relativt kort tid har tiden som ungdomar ägnar åt att titta på skärmar ökat explosionsartat. Under samma tid har man märkt en ökning i ångest, depression och psykisk obalans bland unga. – Nu kommer det studier som visar ett samband mellan tiden man använder på sociala medier och symptom på depression.

Varför man ska ta bort sociala medier?

Undersökningar har visat att sociala medier ger unga depressioner, sömnstörningar och ångestkänslor. Andra undersökningar har visat att så lite som en veckas paus från Facebook fick användarna att må mycket bättre och bli nöjdare med livet. Visst har sociala medier också lett till många bra saker.

Om en person lägger flera timmar om dagen på att använda sociala medie-tjänster lämnar det ett avtryck i hjärnan. Forskningen har inte avslöjat hur sociala medier påverkar hjärnan i detaljnivå, men tydliga samband finns mellan sociala medie-användning och psykisk ohälsa.

Hur kan sociala medier påverka ungdomar?

Resultatet visar att sociala medier har en negativ påverkan som till exempel försämrad självkänsla och kroppsuppfattning. Överdriven användning av medierna leder till ett beroende som i sin tur kan vara en bidragande faktor till psykisk ohälsa hos ungdomar och unga vuxna.

Hur sociala medier påverkar hjärnan?

Framför allt aktiveras de delar av hjärnan som riktar vår uppmärksamhet mot det som är mest relevant för oss, kallat salience network. – När vi lägger ut en bild eller ett inlägg på sociala medier så registrerar hjärnan en förväntan att bli bedömd, att få bekräftelse, som något viktigt för oss, förklarar Irene Perini.

Hur påverkar sociala medier ungdomar Gymnasiearbete?

Sociala medier skulle kunna leda till ohälsa bland annat genom att de anses förmedla fysiska och psykiska ideal, ökar de sociala skillnaderna, ger ständig tillgång till ny information och är en riskfaktor för stress. Sociala medier innebär även risker som internetmobbning och att dela med sig av för privat information.

Share this post