Allmänning

Vad menas med Interprofessionellt arbetssatt?

Vad menas med Interprofessionellt arbetssätt?

Interprofessionell kompetens handlar om att utveckla kunskap, attityder och förhållningssätt som gör att man anpassar sina egna professionella bedömningar och insatser i relation till andra professioners i patientens vårdprocess.

Vad betyder ett interprofessionellt samarbete?

Det interprofessionella teamet arbetar personcentrerat och det sker en överlappning av professionernas kompetenser vilket skapar för- ståelse för patientens behov. Professionerna lär av varandra och förstärker varandras åtgärder.

Vad tror ni är viktigt för att Interprofessionellt samarbete i vården ska fungera?

Det är viktigt att det finns en vilja till att samarbeta samt att det behöver förekomma ömsesidigt förtroende, god kommunikation och respekt. Det är viktigt att de professionella är självsäkra i sin roll och att de visar ett förtroende mot de andra professionerna i teamet.

Vilka nackdelar med Interprofessionellt samarbete skulle kunna finnas för patienten?

Resultatet visade att professionernas skillnader ledde till svårigheter i kommunikationen. Den rådande hierarki inom vården försvårade enligt såväl läkare som sjuksköterskor kommunikationen ytterligare. Trots att sjuksköterskor uppfattade kommunikationen som otillräcklig, ansåg läkare att den var tillräcklig.

Vad innebär Interprofessionellt arbete inom vården?

Interprofessionellt teamarbete innebär att hälso- och sjukvårdspersonal från olika yrkeskategorier (Kvarnström & Cedersund, 2016) arbetar tillsammans med patienten som en del av teamet, patientens anhöriga, och andra stödfunktioner för erbjuder en sammanhållen och god vård över gränser (The Health Professions network.

Vad innebär begreppen personcentrerad vård och salutogent förhållningssätt?

Personcentrerat förhållningssätt är ett etiskt förhållningsätt som innebär att se den enskilda personen, involvera och anpassa efter individens behov och förutsättningar. På detta sätt kan vården både bli mer jämlik och kostnadseffektiv.

Share this post