Ny

Hur opponerar man pa en bra uppsats?

Hur opponerar man på en bra uppsats?

Att ge kritik/opponera:

  1. Var väl förberedd. Läs uppsatsen förutsättningslöst gärna mer än en gång.
  2. Notera under läsningen dina olika funderingar.
  3. Formulera utifrån dina funderingar från den förutsättningslösa och systematiska läsningen av uppsatsen frågor du vill ställa till författaren/författarna.

Hur opponerar man på en dålig uppsats?

Opponera på ”dålig” uppsats Som opponent måste man se till att använda god ton och tänka på att målet med opponeringen är att ha ett samtal med författaren som ska få en möjlighet att förklara hur denne tänkt kring sin uppsats samt att ge författaren konstruktiv kritik som kan hjälpa denne att förbättra sin uppsats.

Hur opponerar man på en c uppsats?

Tips till opponenten

  1. Var påläst! Läs igenom uppsatsen ordentligt.
  2. Innehåll vs. form.
  3. Frågorna. Ställ frågor som kan leda till mer spännande resonemang – även sådana frågor som du kanske redan kan svaret på.
  4. Förklara.
  5. Helhet.
  6. Syfte.
  7. Uppsatsens frågeställningar.
  8. Diskussion.

Vilka frågor ska man ställa på en opponering?

Opponentens del Syftet brukar anses vara att få fram en konstruktiv dialog mellan opponent och respondent. Opponenten uppmanas därför att ställa öppna frågor som ”Vad tror du om…?” eller ”Varför valde du att…?”

Vilka frågor ska man ställa på opponering?

Försök välja ut några vetenskapliga frågor att diskutera. Om du inte lyckas med det kan du alltid ställa frågor Varför valde du att göra si eller så? Figur 4 är intressant, kan du förklara närmare vad den visar? Hur bedömer du noggrannheten i resultaten i Figur 5?

Vad kan man ställa för frågor på en opponering?

Vad ska man tänka på vid opponering?

Under opponeringen får respondenten – den som genomfört arbetet – presentera, förklara och försvara det hon gjort. Arbetet granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Ofta är det ett krav att du ska vara både opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Vad ska man tänka på som opponent?

En opposition bör präglas av en konstruktiv grundattityd som bland annat visar sig i att granskningen är sakligt och inte personligt inriktad, att man visar respekt för varandra, samt att man har en lärandeinställning, d.v.s. att alla som ingår i seminariet gemensamt ska lära sig av fel och framsteg.

Share this post