Frågor

Vad anvands dodsstraff?

Vad används dödsstraff?

3 500 fångar i USA befinner sig i dödscell. 38 amerikanska delstater har fortfarande kvar dödsstraffet. Utöver detta kan även federalt dödsstraff utdömas för ungefär 60 olika typer av brott. I dag används i USA fem former av avrättningsmetoder: elektriska stolen, gas, hängning, arkebusering och giftinjektion.

Vilket gift används vid dödsstraff?

Avrättning med giftinjektion följer ett protokoll där den dömde först spänns fast på en bår och injiceras med en dos Pentothal Natrium vilket ska framkalla medvetslöshet. Sen kommer en injektion av Pancuronbromid som paralyserar muskulaturen däribland lungorna.

Hur avskaffades dödsstraffet i Sverige?

Formellt avskaffades dödsstraffet i Sverige 1921, för brott begångna i krigstid 1973. Dödsstraffet har genom historien ofta utnyttjats som ett sätt att bokstavligen och handgripligen tysta avvikare och avskräcka andra från att kritisera dem som har makten.

När verkställdes dödsstraffet i Sverige?

I Sverige verkställdes det sista dödsstraffet den 23 november 1910, när Johan Alfred Andersson Ander avrättades på Långholmen med giljotin. Det var den första och enda gången som giljotinen användes i Sverige.

Vad innebär dödsstraff?

Förespråkarna för dödsstraff påpekar att gärningsmän som avrättas aldrig mer kan återfalla i brott, vilket innebär att människor besparas lidande. Ofta framhävs också dödsstraffets förmodade förmåga att avskräcka från grövre brott. Detta resonemang förutsätter att människan handlar rationellt och självständigt.

Vilka länder har kvar dödsstraffet i lagstiftningen?

58 länder har kvar dödsstraffet i sin lagstiftning och har genomfört avrättningar de senaste 10 åren, 25 länder har kvar straffet men har inte verkställt det på minst 10 år, 11 länder har kvar dödsstraff bara för vissa speciella brott (i allmänhet brott i krigstid). 97 länder har helt tagit bort straffet ur lagstiftningen.

Share this post