Trendig

Hur bestammer man koncentrationen av bakterier i en losning?

Hur bestämmer man koncentrationen av bakterier i en lösning?

Viable count är en mikrobiologisk metod som används för att en biomedicinsk analytiker ska kunna räkna ut koncentrationen av antalalet viabla bakterier i en lösning. En viabel bakterie är en bakterie som lever och har förmågan att föröka sig, den är livsduglig.

Vad är CFU ml?

CFU eller cfu anger mängden bakterier i ett prov uttryckt som kolonibildande enheter (eng. colony forming units). Det uttrycks per gram (CFU/g) för fast prov eller per ml (CFU/ml) för flytande.

Hur räknar man CFU?

Om du plattade ut samma kända volym av cellsuspension på samtliga plattor (vid 1:1000 och de andra spädningarna) kan du räkna ut antalet CFU/μl för respektive platta (+/- ampicillin).

Vad är OD mätning?

Koncentrationen av bakterier i en suspension kan uppskattas genom att mäta optisk densitet (OD) med hjälp av en spektrofotometer. Spektrofotometern mäter ljusspridning genom att sända ljus genom en lösning eller suspension och detektera hur mycket ljus som tar sig igenom utan att spridas.

Hur späder man en lösning?

Spädningsformeln är ju C1V1=C2V2. Där c1 är den ursprungliga koncentrationen och v1 är den ursprungliga volymen i den ursprungliga lösningen. Medan C2 är koncentrationen för den nya utspädda lösningen och V2 volymen för den nya utspädda lösningen.

Hur gör man en spädning?

Vid en spädning har man en viss substansmängd av det intressanta ämnet löst i vatten. Du ökar volymen på detta så att koncentrationen minskar, men den totala substansmängden i lösningen förändras inte. I startlösningen: n1=c1⋅V1.

Vad menas med OD biologi?

bakterier) kan man även mäta ljusspridning (OD = optical density). Ljusspridningen är proportionell mot antal bakterier per ml och med hjälp av en standardkurva kan man bestämma antalet bakterier i absoluta tal.

Share this post