Blogga

Vad ar Kulformiga kocker?

Vad är Kulformiga kocker?

Kocker är ett samlingsnamn på kulformiga (sfäriska) bakterier. Det finns flera olika sätt hur kocker växer och bildar olika formationer, vilket används för att grovt klassificera kockerna.

Vad är Teikonsyra?

TA och LTA står för teikonsyra resp. lipoteikonsyra, som stabiliserar cellväggen och förankrar den i plasmamembranet hos grampositiva bakterier. LPS står för lipopolysackarid och BLP står för Browns lipoprotein, som binder cellväggen till yttermembranet i gramnegativa bakterier.

Vad är Oxidastest?

Ett oxidastest används för att undersöka om bakterien uttrycker ett cytokrom c oxidas. Vid ett positivt oxidastest oxideras tetrametyl-p-fenylendiamin till indofenol, man får då ett färgomslag från färglöst till lila.

Vad är Stavformade bakterier?

De flesta bakteriearter är antingen sfäriska, så kallade kocker eller stavformade, så kallade baciller. Vissa stavformade bakterier, till exempel vibrio är skruvade; andra kan vara spiral-formerade och skruvade, till exempel spiroketer. Ett fåtal bakteriearter har former som liknar kuber.

Vad är kocker stavar och spiriller?

Kockerna och de stavformade bakterierna bildar ofta långa kedjor efter varandra. En del av kockerna förekommer som ett tunt lager på ytor medan andra bildar aggregat. Bilden visar stavformade bakterier, kocker och spiriller.

Hur är cellväggen uppbyggd?

En cellvägg är en stödjande vägg i en cell, i huvudsak bestående av cellulosa. Cellväggen, som består av flera olika lager, finns endast hos växter, svampar och bakterier, dock ej hos mykoplasma-bakterier. Cellväggarna ger skydd och stadga till växtens stam och blad och innehåller lignin.

Vad innebär aeroba och anaeroba bakterier?

Syre. De flesta mikrober kräver syre. De vanligaste bakterierna som förskämmer livsmedlen är till exempel sådana som kräver syre det vill säga aeroba bakterier. Anaeroba bakterier som trivs i syrefria förhållanden är bakterierna av släktet Clostridium som kan orsaka rentav allvarliga matförgiftningar.

Share this post