Trendig

Hur hoga blir ekar?

Hur höga blir ekar?

Ek, Quercus robur Eken är ett storvuxet träd som i Sverige blir 20-25 meter högt, men i södra Europa kan bli ända upp till 45 meter. Ek förekommer som skogsträd i Götaland och södra Svealand.

Hur många andra arter kan leva på en gammal ek?

Ett exempel på en viktig livsmiljö är gamla ekar i hagmarker. Eken är det artrikaste trädet i Sverige och ett enskilt träd kan inhysa över 500 olika arter, bl. a. lavar, mossor, insekter, svampar och fåglar.

Hur mycket växer en ek?

inte ovanligt att en ek med en brösthöjdsdiameter på 30 – 40 cm bara är 50 år. Ofta över- skattas ekarnas ålder. En friväxande ek som är grövre än en meter i diameter brukar ha en årlig tillväxt av omkretsen på 1 – 1,5 cm. Under mycket goda förhållanden kan denna t.o.m. överstiga 2 cm.

Hur Åldersbestämmer man en ek?

Den vanligaste metoden att åldersbestämma gamla träd är att med hjälp av ett borr ta ut ett prov ur stammen och sedan räkna årsringarna. Ett stort problem med att få ett tillräckligt bra prov är att träden ofta är mer eller mindre ihåliga.

Vad heter svampar på träd?

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och växer undanskymt på undersidan av fallna trädstammar.

Hur ser tickor ut?

Hatt vit till ljust gråbrun, som äldre ofta gulfläckig och med uppsprucken hattmitt. Hattens undersida har ett vitt, ofta citrongulfläckigt rörlager som löper ner på foten. Kött vitt, ofta med en citrongul till gröngul ton. Klassisk matsvamp som ofta finns i mängder där den växer i mossig barrskog.

När tappar eken sina löv?

Svar Eken fäller sina löv på hösten eftersom löven inte tål kylan. Träden slutar växa och har en viloperiod på vintern.

Share this post