Rekommendationer

Hur utfors hybrid DNA teknik?

Hur utförs hybrid DNA teknik?

Hybrid-DNA-tekniken går ut på att med hjälp av ett virus, en baklerieplasmid eller en annan bärare föra in denna konstgjorda molekyl i en levande cell och få den att fungera där, bl. a. då alt föröka sig och föra sina anlag vidare lill nya cellgeneralioner.

Hur fungerar CRISPR?

Att geneditera med CRISPR-Cas9 innebär att det på ett väldigt exakt sätt går att hitta gener, och ta bort eller lägga till delar i levande organismers DNA. En del av komplexet – enzymet Cas9 – är själva ”saxen” som klipper DNA och en annan del – RNA – fungerar som ”adresslapp” och gör att klippet sker på rätt ställe.

Kan man förändra DNA?

Sedan 1970-talet har det varit möjligt att ändra i den genetiska koden. Forskare har lärt sig att klippa och klistra i DNA i bakterier, växter, djur och även människoceller.

Hur fungerar transgena organismer?

En transgen organism är en organism som med hjälp av genteknik har försetts med arvsanlag från en annan art. Transgena organismer är exempel på genetiskt modifierade organismer (GMO). Ett exempel är insulinproducerande bakterier, bakterier som har kompletterats med en gen som styr insulinproduktionen.

Vad kan förändra DNA?

Svar: Det är ovanligt att själva DNA-koden förändras, men det förekommer. Det kan hända om man utsätts för strålning eller vissa giftiga ämnen (t. ex. cancerframkallande ämnen).

Hur kan vi använda oss av genteknik?

Gentekniken används i framställandet av läkemedel och vacciner. Den har också medfört, att man redan på fosterstadiet kan avläsa ärftliga sjukdomar (och även andra anlag såsom ögonfärg, kroppsbyggnad m m). Genom så kallad genterapi försöker man också reparera och ersätta ”felaktiga” gener.

Vad är molekylärt fingeravtryck?

Genetiska fingeravtryck används inom flera områden för att identifiera en person, eller för att avgöra nära släktskapsband mellan personer. Det kan exempelvis användas vid faderskapsprövning och förekommer ofta vid kriminaltekniska undersökningar.

Share this post