Allmänning

Hur gar utbytet av syrgas och koldioxid till i alveolerna?

Hur går utbytet av syrgas och koldioxid till i alveolerna?

Blodet som ska syresättas passerar lungorna genom ”lilla kretsloppet”. Syrefattigt blod med hög koldioxidhalt pumpas ut från höger hjärtkammare in i lungartären som följer luftrörens förgreningar ut mot lungkapillärerna kring alveolerna. Där avger blodet koldioxiden och tar upp syre från inandningsluften.

Hur beräknar man partialtrycket?

Ptot=P1+P2+… Där P1, P2, kallas partialtryck.

Hur räknar man ut partialtrycket för en gas?

Bestäm partialtrycket för koldioxid om temperaturen är 100 °C. p(CO2)=n(CO2)RTV.

Vilka faktorer påverkar gasutbytet i alveolerna?

Mellan lungkapillär och alveol: Tryckskillnader gör att luft transporteras mellan atmosfären och alveolen. När det är högre partialtryck syre i alveolerna jämfört med i blodet diffunderar syre till blodet. När det är högre partialtryck koldioxid i blodet än i alveolerna diffunderar koldioxid till alveolerna.

Vad menas med Gasutbyte?

process som innebär att gaser transporteras mellan en kropp eller yta och omgivande medium. Vid fotosyntesen pågår ett gasutbyte genom att växterna tar upp koldioxid och avger en syrgas. Ett annat gasutbyte är det som sker mellan jordytan och atmosfären, vilket har avgörande betydelse för olika kretslopp, t.

Var finns de perifera Kemoreceptorer?

Det finns två olika typer av kemoreceptorer, centrala och perifera kemoreceptorer. De centrala kemoreceptorerna finns i pons och förlängda märgen. Deras uppgift är att registrera ökningar i partialtrycket av koldioxid via H+. Perifera kemoreceptorer däremot finns i halsartärerna och aortabågen.

Vad händer med temperaturen i en gas när trycket ökar medan volymen är konstant?

Det här exemplet visar att när volymen är konstant gör ökande temperatur att trycket ökar. Förhållandet mellan tryck och temperatur för en gas beskrivs av Amontons lag, även kallad Gay-Lussacs lag. Lagen säger att trycket i en gas med bestämd massa och volym är direkt proportionellt mot gasens absoluta temperatur.

Vilka faktorer påverkar Gasutbytet?

– Faktorerna som styr gasutbytet är muskulaturen som vidgar lungsäcken (diafragma och yttre intraskodalmusklerna som är mellan revbenen). Lungorna vidgas och inandning sker. Sedan gör tryckskillnader och lungans elastisitet att vi andas ut.

Share this post