Blogga

Vad ar Foramenlokalisator?

Vad är Foramenlokalisator?

Liten foramenlokalisator som går att fälla ihop till fickformat.

Vad behövs för att isolera tanden med kofferdam?

Kofferdam är en rektangulär duk i allmänhet av latex som används inom tandvården, speciellt vid rotbehandling (endodontisk behandling). Den huvudsakliga funktionen är att isolera den behandlade tanden (tänderna) från den orala miljön med den saliv och de bakterier som finns i munhålan.

Vilka instrument vid endodontisk behandling måste vara sterila och varför?

Inockulationssmitta (indirekt smitta) ner i rotkanalen kan ske till exempel via kontaminerade instrument. Det är en självklarhet att endodontiska behandlingar skall utföras med en aseptisk teknik. Tanden ska isoleras från munhålan med kofferdam, varefter desinfektion av tand och kofferdam ska ske (7).

Vad är Pulpakavum?

I en ung tand har pulpan en stor mängd celler omgivna av vävnadsvätska och en mindre mängd kollagenfibrer. Ju äldre tanden blir desto mer fibrös blir pulpan. Odontoblasterna hänger samman med dentinet via utskott i dentintubuli och bildar dentin under tandens hela livstid och på så sätt minskar pulpakavum i storlek.

Vad består en rotfyllning av?

Fyllningsmaterialet består i de allra flesta fall av guttaperka, ett naturligt gummi utvunnet från ett speciellt träd, och sealer som är en typ av cement. Tandens krona fylls sedan med passande material, ofta komposit eller glasjonomer.

Vad är Pulpaöverkappning?

När tandpulpan exponeras i samband med karies eller tandtrauma kan pulpaöverkappning (se Fak- ta 1) vara en aktuell behandlingsmetod. Behand- lingen innebär att pulpasåret täcks med ett över- kappningsmaterial med syfte att bevara pulpan funktionell och vital över lång tid.

Vad är syftet med Kavumpreparation?

Kavumpreparation Det skapar bättre överblick och underlättar orienteringen. Ur aseptisk synvinkel är detta inget problem då vital pulpa inte omedelbart blir infekterad av salivkontamination. Kavumpreparationen utformas så att tandens samtliga rotkanaler blir lätt åtkomliga. Karies och läckande fyllningar avlägsnas.

Share this post