Trendig

Hur fungerar vader?

Hur fungerar väder?

Processen att ta fram en väderprognos bygger på att vi kartlägger utgångsläget, dvs att vi ständigt samlar in väderdata såsom vind, temperatur, lufttryck m.m. Denna data bearbetas i en superdator. Meteorologer styr sedan vilken modell som är lämpligast att använda för nästa prognos.

Vilket begrepp handlar om väder?

Meteorologi är en lära som handlar om atmosfärens fysiska och kemiska egenskaper som skapar vädret. Det är en meteorolog som som gör dessa bedömningar för att kunna förutsäga vad det ska bli för väder.

Hur är kustklimatet?

Kustklimatet är dessutom fuktigare än det torra inlandsklimatet. Och förklaringen är alltså närheten till vatten. I kustklimatet värms vattnet upp långsamt på våren, och det gör att luften också värms upp långsamt. På hösten håller vattnet istället kvar värmen längre, så att temperaturen sjunker långsamt.

När solens strålar värmer upp luften skapas rörelse – det som vi kallar vind. Värmen får också vatten att förångas och stiga uppåt i atmosfären. När det har kommit tillräckligt långt upp kyls det av och faller ner som regn eller snö. Vädret förändras med årstiderna.

Hur läser man av väder?

När SMHI tar fram en väderprognos används insamlade observationsdata som bearbetas av modeller och meteorologer. Processen att ta fram en väderprognos bygger på att vi kartlägger utgångsläget, dvs att vi ständigt samlar in väderdata såsom vind, temperatur, lufttryck m.m. Denna data bearbetas i en superdator.

Varför uppmärksammade vi mars?

Redan våra förfäder uppmärksammade Mars tack vare att planeten är synlig för blotta ögat, att den rör sig (precis som de övriga planeterna rör sig) och att den har en klar röd-orange färg. Färgen kommer från planetens yta, som är täckt av stoftpartiklar bestående av stora mängder järnoxid.

Hur lång är ett dygn på mars?

Ett dygn på Mars är marginellt längre än på jorden: 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder (det sideriska dygnet är cirka 2 minuter kortare); ett år på Mars är 687 jord-dygn och 668,6 mars-dygn.

Hur kallt är mars på jorden?

Mars gravitation är drygt en tredjedel av jordens, men man vet inte om det räcker för att minska hälsoeffekterna av total tyngdlöshet. Det är kallt på Mars, i genomsnitt -63°C, men man har noterat ända ner till -140°C. Lägsta rapporterade temperatur på jorden är -89,2°C.

Share this post