Frågor

Var ar bofinken pa vintern?

Var är bofinken på vintern?

Flyttningen sker mot sydväst i september-oktober. Flertalet övervintrar främst i Belgien och Frankrike, men några övervintrar i södra Sverige. De återkommer hit i mars och ända till in i maj, och hanarna brukar komma någon vecka före honorna.

Vilka fåglar är vanligast i Sverige?

Den vanligaste fågeln var alltså talgoxen. Den näst vanligaste var pilfinken, och sedan gråsiska och blåmes. I år var det också fler koltrastar än vanligt. Koltrasten är lite större än de andra fåglarna.

Var övervintrar bergfinkar?

I september och fram till i november ser man bergfinkar i separata flockar eller blandade med bofinkar på flyttning åt sydväst till västra Europa. En hel del bergfinkar övervintrar i södra och ibland även i mellersta Sverige.

Var bygger bofinken sitt bo?

Bofinken förekommer i trädklädda marker över hela Sverige. Särskilt vanlig är den i södra Sveriges parker och trädgårdar som exempelvis gårdsmiljöer. Bofinken bygger gärna sitt bo i en grenklyka och kamouflerar det med lavar och mossa.

Vad gör bofinken på vintern?

Särskilt honan med sina årsungar lämnar häckningsområdet på vintern, medan äldre bofinkshanar i större utsträckning övervintrar i sitt revir. Andra populationer är stannfåglar eller strykfåglar. Bofinken har introducerats till Nya Zeeland, där den förekommer på både Nord- och Sydön.

Vilken är den vanligaste fågeln?

Lövsångaren och bofinken är de till antalet vanligaste fåglarna i Sverige och man uppskattar att det under varje säsong finns 13,2 respektive 8,4 miljoner häckande par av dessa båda arter, vilket utgör 31% av alla häckande fåglar i landet.

Hur många fåglar dör i Sverige?

Mindre än en procent av alla trafikdödade fåglar I trafiken dör 6-7 miljoner fåglar per år i Sverige. Ytterligare cirka 800 000 fåglar dör i kollisioner med fönsterrutor, kraftledningar/elnät och oljeutsläpp varje år.

Hur lever bofinken?

Häckar: Boet som byggs i buskar och träd och då oftast i en grenklyka, är skålformigt och består av mossa, lavar, fjädrar och tagel. Äggen läggs i maj-juni och ruvas i 12-14 dygn. Troligtvis läggs två kullar per säsong.

Share this post