Blogga

Hur gar en fission till?

Hur går en fission till?

Fission betyder klyvning, inom kärnfysiken och kärnkemin klyvningen av atomkärnor, kärnklyvning. Vid fission frigörs energi, vilket under vissa förutsättningar leder till en kedjereaktion där enorma energimängder frisätts i form av värme, partikelstrålning och elektromagnetisk strålning.

Hur mycket är elproduktionen i Sverige 2019?

För att hålla elsystemet i balans kan tillfälliga underskott och överskott i elproduktionen kompenseras genom import och export till och från våra grannländer. Den totala elproduktionen i Sverige 2019 uppgick till 164 TWh. Vattenkraften stod för 65 TWh, vilket är 39 procent av Sveriges totala elproduktion.

Vad är den totala elproduktionen i Sverige 2019?

Den totala elproduktionen i Sverige 2019 uppgick till 164 TWh. Vattenkraften stod för 65 TWh, vilket är 39 procent av Sveriges totala elproduktion. Produktionen av vattenkraft är beroende av mängden nederbörd i form av regn och snö, vilket innebär att under ett år med lite nederbörd minskar produktionen och ett år med mycket nederbörd ökar

Hur mycket el produceras under ett normalår?

Under ett normalår produceras cirka 65 TWh el, men beroende på nederbörd kan detta avvika med cirka 15 TWh. Kärnkraften stod för 64 TWh år 2019, vilket motsvarar 39 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Vattenkraften och kärnkraften kompletteras av vindkraft och kraftvärme.

Så funkar kärnkraft Processen som får vattnet att koka kallas fission. Det innebär att man klyver atomkärnor. En neutron skickas in i urankärnan som gör att den ”klyvs”. Anledningen till att det är just uranet som vi använder till denna process är att den är tillräckligt instabil och därför går att klyva.

Vad händer med energin som frigörs i en kärnreaktion?

I en kärnreaktion minskar massan per nukleon, så den totala massenergin blir mindre efter reaktionen än före, därför frigörs energi. Vad händer med energin som frigörs i en kärnreaktion? Vid reaktionerna blir det energi över, som kinetisk energi och eventuellt som strålningsenergi.

Vilken typ av kärnreaktion sker i solen?

Solen producerar energi genom att lätta atomkärnor smälter samman till tyngre atomkärnor. Detta sker genom en serie av kärnreaktioner som omvandlar ursprungsmaterialet väte till tyngre kärnor i den så kallade solcykeln.

Vad händer när uran sönderfaller?

Uran-238 sönderfaller till bly-206 enligt uranseriens sönderfallskedja och uran-235 sönderfaller till bly-207 enligt aktiniumserien. Uran-238 har halveringstiden 4,47 miljarder år (4,47 × 109 år ), uran-235 har halveringstiden 0,704 miljarder år, och torium-232 14,1 miljarder år.

Vad är Härdstrilar?

Härdstrilen ovanför härden är till får att förse härden med kylvatten om den ordinarie kylningen skulle strejka. Principerna för hur kärnenergi kunde frigöras i stor skala stod klara redan kort tid efter upptäckten av fissionsreaktionen 1938.

Share this post