Allmänning

Vart sker Fettsyrasyntes?

Vart sker Fettsyrasyntes?

Fettsyrasyntes eller lipogenes är kroppens process för att producera fettsyror från acetyl-CoA och malonyl-CoA. Fettsyrasyntes katalyseras av multi-enzymet fettsyrasyntas och sker framför allt i levern, men även till viss del i hjärnan och i bröstkörtlarna.

Vad sker i Glykolysen?

Glykolysen sker i cytosolen; de andra delprocesserna sker i omgivningen till det inre membranet i mitokondrien. Cellandningen omvandlar kemisk energi i socker och syre till kemisk energi i ATP.

Vad är Anabolism Quizlet?

Anabolism=Uppbyggnad av energirika makromolekyler från energifattiga molekyler.

Vart sker katabolism?

Det är först i tarmsaften som den riktiga nedbrytningen sker; protein bryts ner till aminosyror, fetter bryts ner till fettsyror, di- och monoglycerider samt glycerol, och kolhydraterna blir till monosackarider. Dessa enkla beståndsdelar kan sedan transporteras genom tarmväggen i tarmluddets blod och lymfkärl.

Var sker beta oxidationen?

Fettsyrorna oxideras i mitokondrierna vid en s.k. β–oxidation. Först aktiveras fettsyrorna på mitokondriernas yttermembran genom att tillfoga coenzym A (CoA) till karboxylsyragruppen. På så sätt bildas acyl-CoA, som vandrar genom mitokondriens innermembran med hjälp av aktiv transport.

Hur många acetyl-CoA?

I citronsyracykeln kommer varje acetyl-CoA ge en ATP, en FADH2 och tre NADH. 9 acetyl-CoA ger alltså 9 FADH2 och 27 NADH samt 9 ATP.

Hur transporteras den aktiverade fettsyran över det inre mitokondriemembranet?

Om fettsyran aktiveras och vi vill bryta ner den vill vi transportera in fettsyran i mitokondrien. MEN Acetyl-CoA kan ej transporteras in i mitokondrien då den kan passera yttre men inte inre mitokondriemembranet. DÅ sker transporten med hjälp av molekylen Karnitin som kan binda upp fettsyran istället för CoA.

Share this post