Allmänning

Vad beror forsurning av mark och vatten pa?

Vad beror försurning av mark och vatten på?

Försurning innebär att sura ämnen tillförs marker och vattendrag i högre takt än de bortförs och därmed höjer koncentrationen av vätejoner. I Sverige är den största källan till detta orsakad av människor genom förbränning av fossila bränslen. Kväveoxider och svaveldioxid är de två ämnena i avgaserna som försurar mest.

Vad är det för skillnad på övergödning och försurning?

Försurning av mark och vatten och övergödning av miljöer på land och i kustnära hav orsakas till stor del av samma föroreningar: svavel, kväveoxider och ammoniak. Försurningen orsakas främst av det luftburna nedfallet av svavel.

Vilka växter påverkas av försurning?

– Hur växterna påverkas av långsiktigt försurande nedfall beror på växtarten. Arter, exv. vissa örter, som är naturligt anpassade till förhållanden med högt pH och riklig tillgång på de vanligaste metallkatjonerna (Ca, Mg, K), trivs sämre och riskerar att bli utkonkurrerade.

https://www.youtube.com/watch?v=WJ7Dq6CCIDs

Vilka ämnen försurar vår miljö och hur bildas dem?

Försurningen orsakas av utsläpp av svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. Utsläppen av svaveldioxid kommer mestadels från förbränning av kol och olja. Kväveoxider bildas vid all form av förbränning, där trafiken står för en stor del av utsläppen.

Vad gör vattnet surt?

Surt regn är ett regn som har ett pH-värde under det normala, (omkring 5,6), och beror främst på utsläpp av svaveldioxid och kväveoxider, eller NOx, till atmosfären. Dessa reagerar med vatten i molnen och bildar syror.

Vilka utsläpp försurar vår miljö?

De ämnen som bidrar till försurningen är svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. De härrör från utsläpp framför allt från väg- och sjötrafik, värme- och elkraftverk, industrier samt jordbruk. Skogsbruk kan bidra till försurning, både genom tillväxt och skörd.

Hur försurning påverkar miljön?

I kraftigt försurade vattendrag försvinner två tredjedelar av de bottenlevande arter som tidigare förekommit. Flodpärlmussla och flodkräfta är exempel på arter som tidigt påverkas vid en försurning, framför allt larver och juveniler är känsliga för låga pH-värden i vattnet.

Share this post