Blogga

Hur kan DNA skadas?

Hur kan DNA skadas?

Att DNA kan skadas av angrepp från omgivningen, till exempel av UV-strålning, var dock känt sedan länge. Den mekanism som majoriteten av alla celler använder sig av för att laga UV-skador, nucleotide excision repair, har kartlagts av Aziz Sancar, född i Savur, Turkiet, och verksam i USA.

Vad händer med cellen när vi blir äldre?

Men cellförnyelsen fungerar inte för evigt. Ju äldre vi blir, desto sämre fungerar den. Åldrande kan studeras på cellnivå, bland annat genom att granska skador på cellens proteiner och DNA. När skadorna blivit för många tappar cellen sin normala funktion.

Vilken gen styr åldrandet?

Det biologiska åldrandet Mycket kan vi styra själva i och med våra livsstilsval, men åldrandet beror också på miljö och vår arvsmassa, DNA. Arvsmassan i cellerna styr det biologiska åldrandet som sker på olika nivåer i kroppen. För att vi ska hålla oss friska måste kroppens celler hela tiden förnyas.

Hur reparerar celler skadat DNA?

När man bränt sig i solen, har man fått ett stort antal skador i hudcellernas DNA som orsakas av det ultravioletta ljuset. Speciella enzymer känner igen dessa skador och klipper bort de skadade regionerna. Sedan fyller DNA-polymeras delta eller DNA-polymeras epsilon igen hålen.

Kan DNA reparera sig?

DNA-molekylerna har i motsats till andra makromolekyler förmåga att reparera eller korrigera sig själva. Detta är mycket viktigt för cellen. Skador på DNA-molekylerna kan nämligen ge upphov till cancer. Alla celler har många olika metoder att korrigera sitt DNA.

Hur påverkas en äldre persons sociala liv av att åldras?

Med ålderdomen minskar ofta det sociala nätverket och många äldre känner sig ofta ensamma. Detta påverkar den hälsorelaterade livskvalitén negativt. För att kunna upprätthålla en balans mellan hälsa och ohälsa är känslan av sammanhang (KASAM) en viktig faktor enligt Antonovsky.

Vad är skillnaden mellan normalt åldrande och sjukdom?

Det finns samband mellan hälsa och livslängd. De som blir allra äldst åldras långsammare än andra och håller sig friska längre. De som åldras snabbare drabbas tidigare av åldersrelaterade sjukdomar. Åldrandeprocessen är densamma, men hastigheten varierar.

Share this post