Rekommendationer

Vad paverkar lufttrycket?

Vad påverkar lufttrycket?

Lufttrycket är trycket i den sammansatta gas som utgör jordens atmosfär. Trycket uppstår genom jordens dragningskraft (gravitationskraft) på gasmassan och minskar med höjden över jordytan. Atmosfärens densitet minskar med höjden och blir i dagligt tal ”tunnare” med ökande höjd.

Hur mäts en atmosfär?

Det är logiskt att tänka att om atmosfärstrycket beror på vikten av luften över en viss punkt på jordytan, måste vi anta att ju högre punkten är, desto lägre tryck, eftersom mängden luft per ovan. Atmosfärstrycket mäts liksom hastighet, vikt etc. Det mäts i atmosfärer, millibarer eller mm Hg (millimeter kvicksilver).

Hur påverkar luften vädret?

Om temperaturen däremot ökar med höjden, så kallad inversion, är luften stabilt skiktad och den blandas inte om så bra. Vintertid har temperaturen en avgörande roll för hur höga föroreningshalterna blir. Vid låga temperaturer ökar utsläppen från energiproduktion och kallstarter från trafiken.

Vad betyder lufttryck hPa?

Normalt lufttryck vid havsnivå är 1013 hPa (eller millibar). Om det är över 1020 så talar man om högtryck, under 1005 så är vädret lågtrycksbetonat. När det gäller prognosen så gäller det främst att kolla av hur fort lufttrycket förändras.

Varför får man lågt däcktryck?

För att undvika fel däcktryck bör trycket kontrolleras på kalla däck. Med kalla däck avses att däcken har samma temperatur som yttertemperaturen (ca 3 timmar efter att bilen har körts). Efter några kilometers körning blir däcken varma och trycket högre.

Hur påverkas vindriktningen av en Frontpassage och vad kan man mer förvänta sig vid en Frontpassage?

När fronten har passerat så stiger trycket igen. Det här gör också att vindarna kommer att förändras vid frontpassagen. Här på norra hemisfären vrider vinden upp på ett högre gradtal efter frontpassagen. Efter kallfronten brukar dessutom vindarna bli rätt byiga (kallmasseväder).

Hur påverkar fronter vädret?

Vid en kallfront är det den kallare luften som vinner terräng och pressar undan den varmare luften. Då kall luft är tyngre än varm kommer kylan först fram nära marken, men så småningom kommer även varmluften högre upp att trängas undan. En front är alltså en gränsyta mellan två luftmassor.

Share this post