Trendig

Vad ar en Strandzon?

Vad är en Strandzon?

Runt kanten av sjön sluttar marken ner i grunt vatten. Det här området är vanligtvis rikt på mineraler och näringsämnen som är upplösta i vattnet. Solljuset når hela vägen ner till botten genom det grunda vattnet. Det här kallas strandzonen.

Vad är den fria Vattenzonen?

Utanför strandzonen och ovanför bottenzonen finns den fria vattenmassan. I den zonen lever främst plankton och fiskar. Plankton är arter som driver fritt i vattnet. Beroende på vilken typ av sjö man studerar kommer man att finna olika arter av både fisk och andra djur.

Vad kännetecknar en övergödd sjö?

Övergödning, eutrofiering, uppstår på grund av utsläpp av för mycket gödande växtnäringsämnen i mark och vattendrag. I sjöar och hav kan primärproduktionen öka med algblomning och påföljande syrgasbrist. Övergödning ökar igenväxningstakten av sjöar och gör så att sjön snabbare övergår i en våtmark.

Vilka är de zoner som sjön delas in i när den ska undersökas?

Strandzon – är området nära land, där det är grunt. Här finns de flesta djur och den största växtligheten. Fria vattnet – Här finns växt– och djurplankton och fiskar. Bottenzon – I djupt vatten når inte solens strålar ner så här finns inga organismer med fotosyntes utan mest fiskar och djurplankton.

Är näringsrika sjöar?

Näringsrika sjöar är rika på liv och närsalter; där finns gott om ljus och näring. Därför finns mycket växter och finns också rovdjur och många insekter, grodor, kräldjur och fåglar. I den näringsrika sjön växer sumpmarksväxter tätt utmed stranden. Vass är vanlig och kaveldun finns nästan bara i den här miljön.

Vilket pH värde har en näringsrik sjö?

Några typiska växter är Kaveldun, gul svärdslilja och andmat. Gädda samt abborre är vanliga fiskar. Det finns även mycket plankton vilket gör så att vattnet färgas alldeles grönt. P.g.a markens kalkhalt brukar pH värdet i en näringsrik sjö vara runt 7-8.

Vad är en Oligotrof sjö?

Den näringsfattiga sjön Är omgivande marker magra, med mycket sand, morän eller berg, till- förs sjön lite finkornigt material och inte så mycket näringsämnen som kväve och fosfor. Då får vi en sjö med klart vatten – en näringsfattig sjö (oligotrof ). Naturligt näringsfattiga sjöar är den vanligaste sjötypen i Sverige.

Vilket pH värde ska en sjö ha?

pH-värdet är en av de egenskaper som varierar från sjö till sjö. Rent vatten har pH 7, men i en myrmarkssjö kan det helt naturligt understiga pH 6 och det finns sjöar där pH-värdet överstiger 8. Om det är mindre än pH 5,5 är sjön försurad var den än ligger.

Share this post