Allmänning

Vem ar Fullmaktstagare?

Vem är Fullmaktstagare?

Den person som ger fullmakt åt en annan person kallas för fullmaktsgivare eller huvudman. Den person som får fullmakten och alltså har rätt att utföra vissa handlingar i den andra personens ställe kallas för ombud eller fullmaktstagare.

Vem är Fullmaktshavare?

Du som skriver fullmakten kallas för fullmaktsgivare. Fullmaktshavare är den som ska hjälpa dig med dina angelägenheter. Du kan utse en eller flera fullmaktshavare i din framtidsfullmakt. Om fullmakten är utställd på flera personer är det viktigt att du beskriver deras inbördes förhållande.

Hur länge kan en fullmakt vara giltig?

Fullmaktens giltighetstid Normalt ges fullmakten så, att den gäller tills vidare. När det är fråga om en specificerad fullmakt upphör fullmaktens giltighet då den i fullmakten avsedda åtgärden har utförts. Fullmakten kan upphöra redan innan åtgärden har utförts, om fullmakten återkallas.

När upphör en fullmakt att gälla?

Om en fullmakt är begränsad till viss tid upphör den att gälla när den angivna tiden löpt ut. Om en fullmakt inte är begränsad till viss tid, dvs. gäller på obestämd tid, måste den återkallas för att upphöra gälla. I regel återkallas fullmakten på samma sätt som den meddelats.

Måste en framtidsfullmakt registreras?

En framtidsfullmakt behöver inte heller registreras varken hos tingsrätt eller hos någon annan myndighet, däremot ska de formella kraven vara uppfyllda för att den ska vara giltig. För att vara säker på detta kan man få hjälp av en jurist.

Hur fyller man i en Framtidsfullmakt?

Hur skriver man en framtidsfullmakt?

  1. Du måste vara 18 år och kunna ta hand om dina angelägenheter när du skriver fullmakten.
  2. Fullmakten ska vara skriftlig.
  3. Det ska framgå att det är en framtidsfullmakt.
  4. Det ska framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare.
  5. Det ska framgå vilka angelägenheter som fullmakten omfattar.

Var finns framtidsfullmakt?

Framtidsfullmakt i bankärenden Du kan skriva en egen framtidsfullmakt som gäller både för bankärenden och för andra angelägenheter som du vill att fullmaktshavaren ska hjälpa dig med. Men vill du ha en särskild fullmakt som bara gäller för bankärenden har Svenska Bankföreningen tagit fram en mall.

En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger åt en fysisk person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av t ex sjukdom inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser (lagen om fullmakter 1 §).

Share this post